Comunitat Valenciana

El PP rebutja al Senat una moció del PSOE per a eliminar els aforaments

  • La moció buscava impulsar una reforma constitucionar per a eliminar la figura de l'aforament en els parlamentaris.
  • Rita Barberá, present al ple,  ha votat també en contra de la iniciativa.
  • Diversos portaveus de l'oposició li han demanat la dimissió a l'ex alcaldessa de València.
Rita Barberá en el Senado.
Rita Barberá en el Senado.
EUROPA PRESS
Rita Barberá en el Senado.

El Ple del Senat ha rebutjat amb els vots de PP, Fòrum i UPN una moció del PSOE per a impulsar una reforma constitucional que elimine la figura de l'aforament per als parlamentaris, iniciativa que ha comptat també amb el vot en contra de Rita Barberá, present al ple durant el debat. La resta de partits ha votat a favor de la iniciativa.

Barberá està votant en este primer ple de la legislatura al Senat al costat del seu antic grup parlamentari, el PP. Ahir va donar suport a la moció popular a favor d'un gran pacte d'Estat per la regeneració en el qual, entre molts altres assumptes, es discutisca sobre els aforaments i què fer amb ells: eliminar-los o limitar el seu abast. El PP ha mantingut hui estos arguments per a rebutjar la moció del PSOE.

Diversos portaveus han vinculat el debat amb la continuïtat com senadora de Rita Barberá, a la qual els portaveus d'ERC i de Compromís li han demanat directament la dimissió des de la tribuna d'oradors. Els Populars ha censurat tot i això esta relació i han acusat el PSOE d'oportunisme al presentar la moció, d'incoherència i d'emprendre "una cacera".

"Parlaven vostès de la supressió de l'aforament quan el senador Griñán formava part d'esta Cambra o el diputat Chaves del congrés, o quan el Suprem va encausar l'únic senador del Grup Mixt processat fins ara? El silenci socialista ha estat eixordador", ha dit als socialistes la portaveu adjunta del grup popular, Rosa Vindel. "A esta cacera no els anem a acompanyar", ha afegit.

La seua companya de files Edelmira Barreiro ha recordat una resolució del Comitè Federal del PSOE de 2015 que defensa un pacte per la regeneració com el plantejat ahir pel PP al Senat i que els socialistes han rebutjat. "Hem de ser els únics que fem cas a les resolucions del Comitè Federal", ha ironitzat la senadora del PP.

Votar a favor per obligació, no per convicció

El socialista Tontxu Rodríguez ha insistit en els arguments del seu partit: ja no té sentit l'aforament i és "un privilegi que contradiu el principi d'igualtat". I ha posat Rita Barberá com a exemple que l'aforament s'usa "per a aferrar-se a l'escó" davant d'un procés judicial.

"Tot i que siga per obligació i no per convicció hagueren de donar suport a esta moció", li ha dit el portaveu del PSOE al PP, al qual li ha recordat l'acord d'investidura que va signar amb Ciutadans i que inclou l'eliminació dels aforaments, per la qual cosa s'ha preguntat si el PP porta "25 dies burlant-se a la cara" de la formació d'Albert Rivera.

Formes de discriminació

Miren Gorrochategui, portaveu d'Units Podem, ha defensat que s'eliminen els aforaments en general, no només per als parlamentaris. "Les prerrogatives s'han convertit en formes de discriminació", ha dit.

Per part d'ERC, el seu portaveu, Santiago Vidal, s'ha dirigit a Rita Barberá per a demanar-li "la dimissió immediata" i ha defensat el final de l'aforament. És el que planteja el seu partit per a la república catalana, ha dit, en què no hauria "aforats ni reis".

Des del PNB, José maría Cazalis ha apostat per una reforma "cauta" d'esta figura i d'altres assumptes, com l'elecció dels jutges, per exemple, i per un acord "sense postureig" contra la corrupció. "La ciutadania exigix que qui roba siga jutjat amb solvència i rapidesa, que torne allò robat i que les penes siguen eixemplars. El problema real no és l'aforament, sinó el mal ús d'esta i altres figures, com l'indult", ha afegit.

Dimissió inquisició

El senador del Grup Mixt Carles Mulet (Compromís) ha demanat també la revocabilitat dels càrrecs públics com el de l'exdirigent del PP Rita Barberá, a la qual ha demanat que deixe l'escó i "puga viure i defensar-se tranquil·la". "Cada dia que passa es fa més dany al País Valencià, al Senat i a la classe política", ha dit. "Este no és el cas Barberá, és el cas PP, que té com a principal dirigent a una persona acusada de cobrar sobres amb diners negres", ha afegit.

La senadora de Fòrum Rosa María Domínguez ha estat l'única que ha eixit directament en defensa de Rita Barberá, contra la que s'està actuant com ho faria la inquisició, ha dit. Tontxu Rodríguez li ha respost que "el Sant Ofici" ho va reinstaurar el Franquisme i que el PSOE "no té res a vore amb això".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento