Comunitat Valenciana

El Museu de la Mar estarà en el Varador, Casa dels Bous i les Drassanes i s'estendrà a tota la Comunitat Valenciana

  • VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)
Barca de pescadores. Casa Fotogràfica J.Laurent
Barca de pescadores. Casa Fotogràfica J.Laurent
CASA FOTOGRÀFICA J.LAURENT/EUROPA PRESS
Barca de pescadores. Casa Fotogràfica J.Laurent

El Museu de la Mar de València estarà ubicat a l'antic Varador del port de la ciutat, a la Casa dels Bous del barri del Cabanyal i en les Drassanes del Grao. Alhora, este nou projecte cultural aspira a estendre's a la resta de la Comunitat Valenciana per a mostrar la relació d'este territori i dels seus habitants amb el mar.

Així ho han avançat este dilluns els impulsors d'esta iniciativa, les administracions local, provincial i autonòmica i l'Autoritat Portuària de València (APV).

L'alcalde de València, Joan Ribó; la regidora de Cultura d'esta ciutat, Glòria Tello; la vicepresidenta de la Diputació de València, Mª Josep Amigó; el diputat provincial de Cultura, Xavier Rius; el president de l'APV, Aurelio Martínez; el secretari autonòmic d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, i el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, s'han reunit esta jornada al consistori per a arrancar el projecte després dels treballs previs portats a terme per a concebre'l.

En acabar la trobada, Ribó ha explicat el compromís adquirit per totes les parts per a "treballar conjuntament" en "la posada en marxa" del museu i la seua "disposició a col·laborar" en esta direcció. "La cosa està concretada. Anem a treballar en això", ha indicat el primer edil, que ha exposat que s'ha creat "una comissió per a estudiar la concreció jurídica" dels aspectes necessaris perquè la proposta comence a caminar.

L'alcalde ha considerat que es tracta d'"un projecte molt important" que "recorda les relacions del Mediterrani" amb València, amb el seu port i amb els seus habitants "des de fa segles". "És un gran projecte que ens il·lusiona i en què treballem des de fa molt temps. Volem posar de manifest la relació de València amb el mar, a tots els nivells", ha apuntat.

El primer edil ha explicat que el museu anirà fent-se realitat per fases. Ha dit que la primera, "assequible econòmicament", se centrarà a la Casa dels Bous -la rehabilitació de la qual ja està programada- i en el Varador -per al que es descarta l'ús com a restaurant i es prioritza el museogràfic-. Ha afegit que esta primera part es pretén "desenvolupar ràpid" perquè "hi ha condicions objectives" per a això tot i que ha descartat donar dates.

"XARXA DE MUSEUS MARÍTIMS"

Joan Ribó ha citat el caràcter "etnològic" que tindrà el nou museu, de difusió de "costums" i també de "les relacions dels pescadors amb la mar perfectament pintades per Sorolla", a més de subratllar que "en una fase posterior" es pretén que este espai "no siga només de la ciutat València" sinó que tinga un component autonòmic i que arribe a la resta de la Comunitat Valenciana, fins i tot, amb exposicions itinerants.

D'esta manera, ha avançat que la segona fase afectarà les Drassanes i la següent, l'extensió per a la resta de la Comunitat. En la mateixa línia, la vicepresidenta de la Diputació de València ha expressat la importància de "col·laborar" entre administracions i de "no fer política d'esquenes".

Mª Josep Amigó ha valorat la decisió de fer realitat "un projecte bonic, primordial i importantíssim" que ha d'estendre's a tota la Comunitat perquè "no siga només un museu que es queda a la província de València". Així, ha apostat per "treballar però allà per a poder crear una xarxa de museus marítims, de museus del mar" en una autonomia que "ha viscut del mar i en el mar".

"IDEA D'UNA FUNDACIÓ"

Joan Ribó ha manifestat també la intenció dels impulsors del Museu de la Mar que este nou espai cultural "tinga ajuda per part de diferents entitats" i ha destacat en este sentit que se'n va a treballar "amb la idea de crear una fundació" per a la seua posada en marxa i gestió.

En este punt, el responsable municipal ha al·ludit als "problemes" de l'Ajuntament de València "per a entrar en una fundació, pel Pla d'Ajust, per coses de Montoro", ha dit en al·lusió al ministre d'Hisenda, tot i que ha ressaltat que se'n va a arreglar jurídicament.

"La nostra voluntat és que en la nova entitat participen empreses privades que ja han manifestat la seua voluntat de col·laboració" a més de "les quatre entitats que hi ha ací", ha insistit, i alhora ha dit que s'ha de "concretar la participació de totes les institucions i entitats privades". L'alcalde ha precisat que este "primer objectiu" es compaginarà amb la rehabilitació dels espais previstos en la primera fase d'execució del museu.

"PROJECTE PARTICIPATIU"

Pel seu costat, Josep Vicent Boira, que ha agraït el treball previ a la reunió d'este dilluns fet per la comissió tècnica creada sobre esta qüestió, ha afirmat que el Museu del Mar és "un projecte participatiu i col·laboratiu de tota la societat valenciana".

Sobre esta qüestió, ha afegit que s'han rebut sol·licituds de participació per part d'associacions, empreses, investigadors i particulars, així com de cessió de material per al museu. El responsable autonòmic ha estimat "impensable que una ciutat com València i la Comunitat no tinguen un museu de reflexió de la relació dels valencians amb el mar".

El president de l'APV ha manifestat, per part seua, que "la idea del port ha estat sempre donar suport a qualsevol iniciativa d'este tipus" i ha mostrat la seua "satisfacció" per haver donat un "pas importantíssim" per a l'arrancada d'"un projecte històric" que és "de tots".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento