Comunitat Valenciana

Puig diu que el Consell ha dotat d'"independència" i mitjans als ens estatuaris per a complir les seues competències

  • VALÈNCIA, 22 (EUROPA PRESS)
Puig en la tribuna de las Corts
Puig en la tribuna de las Corts
EUROPA PRESS
Puig en la tribuna de las Corts

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat este dijous que el Consell ha dotat d'"independència" i de "mitjans suficients" als ens estatutaris perquè puguen complir les seues competències. A més, ha dit que intenten que les persones que ocupen càrrecs en estos òrgans tinguen "la màxima idoneïtat".

Puig s'ha expressat en estos termes a la sessió de control del ple de les Corts, després d'una pregunta formulada pel portaveu de Ciutadans, Alexis Marí, sobre quines accions ha emprès el Consell per a garantir el correcte compliment de les competències atribuïdes a les diferents institucions que conformen la Generalitat.

El 'president' ha destacat que des del seu Executiu "hem fet el que correspon a un Govern democràtic", que és "complir totes les obligacions que s'han amb les institucions de la Generalitat que han de desenvolupar les seues competències".

En este sentit, ha assegurat que han "respectat la seua independència" front a la "intromissió permanent en els ens estatutaris" que ha assegurat que havia amb l'anterior Consell.

A més, "s'ha apostat per la suficient dotació de mitjans per al correcte acompliment de les seves funcions" i, de la mateixa manera, "s'ha intentat sempre donar suport que les persones que vagen als òrgans estatutaris siguen persones amb la màxima idoneïtat", ha manifestat.

Alhora, ha destacat la tasca que està desenvolupant "la institució més important, les Corts", ja que considera que està fent "un gran treball i ha recuperat el centre de la vida política".

Per la seua banda, Alexis Marí ha recordat que una de les funcions de les Corts és "controlar l'acció del Consell", però ha lamentat que este Govern "no sempre facilita el control parlamentari" i, de fet, ha puntualitzat que hi ha plens en els quals "falten la meitat dels consellers".

"MÉS DEL MATEIX"

Per al diputat de C's, "en este primer any del Consell del canvi hem vist més del mateix en moltíssims aspectes", tot i que "venien a marcar distàncies amb els vicis de la vella política". Marí ha criticat que "gairebé totes les proposicions no de llei aprovades enguany estan paralitzades".

Sobre esta qüestió, ha indicat que fa gairebé un any les Corts van demanar una auditoria per a eliminar "ens duplicats i de dubtosa utilitat", però "ni ho han intentat". També ha dit que està "paralitzada" la proposta del canvi de la legislació urbanística, així com les mesures per a facilitar la incorporació dels autònoms.

De la mateixa manera, ha assegurat que no s'ha portat a terme una auditoria dels hospitals amb concessions sanitàries i, sobre esta qüestió, ha criticat que "s'han esforçat a revertir el model sense dades objectives a sobre de la taula".

"BUFAR AL VENT"

Per a C's, "aprovar en esta Cambra una proposició no de llei és com BUFAR al vent", ha dit Marí, qui ha conclòs amb una cita de Woody Allen: "Les coses no es diuen, es fan, perquè en fer-les es diuen soles".

"Si les coses no es pensen, es diuen i es fan, alguna cosa sempre es queda al camí", ha replicat Puig, qui ha dit a Marí que si vol informació sobre el compliment d'una iniciativa el que ha de fer és "demanar la compareixença de qui corresponga".

De la mateixa manera, ha indicat: "No és fer-los cas haver desclassificat 13 milions de metres quadrat que s'han descatalogat per no avançar en el procés de destrucció?". A més, ha manifestat que s'està desenvolupant el Pla del Litoral, tot i que hi ha "resistències" i també ha assegurat que es posarà en marxa un pla d'autònoms.

Puig també ha destacat que és el president que més ha comparegut en les Corts, "un 40% més que en el mateix període Alberto Fabra" i ha ressaltat: "Ens prenem absolutament seriosament el Parlament". El cap del Consell també ha dit que en les Corts s'han presentat 15.544 iniciatives i 6.918 sol·licituds de documentació i "s'està intentant donar resposta".

DICCIONARI NORMATIU VALENCIÀ

Durant la seua intervenció, el 'president' ha destacat que la relació del Consell amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua "està basada en el respecte escrupolós" i ha felicitat este òrgan pel Diccionari Normatiu Valencià, que es presentarà el pròxim 29 d'octubre.

Alhora, ha expressat els condols del Consell per la mort este cap de setmana del vocal de l'AVL Josep Lluís Doménech, i ha subratllat que "Doménech i l'Acadèmia han aconseguit que el conflicte artificial sobre la llengua hi haha desaparegut i que l'important siga l'ús i la defensa del valencià".

També ha subratllat que des del seu Govern han intentat que la Sindicatura de Comptes tinga "autonomia suficient, també en personal perquè no estiga subjecta per a res al Govern " i estan "millorant el Síndic de Greuges, el Consell Valencià de Cultura, el Comitè Econòmic i Social i el Consell Jurídic Consultiu", perquè "són ens fonamentals per a tota l'arquitectura institucional".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento