Comunitat Valenciana

Les primeres produccions del Teatre del Poble Valencià i la música marquen la temporada del Principal i el Rialto

  • VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
PRESENTACIÓN PROGRAMACIÓN DEL PRINCIPAL Y EL RIALTO
PRESENTACIÓN PROGRAMACIÓN DEL PRINCIPAL Y EL RIALTO
EUROPA PRESS
PRESENTACIÓN PROGRAMACIÓN DEL PRINCIPAL Y EL RIALTO

Les primeres produccions públiques amb el segell propi del Teatre del Poble Valencià, la música, els espectacles en valencià i els muntatges que inviten a la reflexió centren el començament de temporada al teatre Principal i el Rialto.

Es tracta de la primera temporada dissenyada baix el nou equip de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) i cogestionada per la Diputació de València en el cas del Principal, que és la propietària de l'espai. El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, i la diputada de Teatres a la Diputació de València, Rosa Pérez, han estat els encarregats de donar a conèixer els pròxims espectacles en una roda de premsa a la qual també han assistit el director de l'IVC, Abel Guarinós, i el subdirector de Teatre i Dansa, Manel Chaqués.

També han participat els directors dels muntatges que inauguren el segell de Teatre del Poble Valencià: Salva Bolta, responsable de 'Happy End', -que ha estat coproduït per l'IVC i la Diputació-, i l'autora i directora de 'La armonía del silencio', Lola Blasco.

Girona ha volgut destacar l'"òptima sintonia" que hi ha hagut entre l'IVC i la Diputació de València fins a aconseguir que prenguera forma una programació en la qual prima "la defensa del públic, dels muntatges valencians i en valencià, amb un marcat accent musical -en una terra de músics- i que fa realitat el Teatre del Poble Valencià". "L'objectiu és que els nostres professionals puguen treballar", ha subratllat.

El Principal inaugurarà abans de l'habitual la seua programació ja este 23 de setembre amb 'El Rey', una obra del Teatro de Barrio baix la direcció d'Alberto San Juan, que ha programat la Diputació. És la primera vegada que la corporació provincial programa i volia fer-ho amb un "teatre que fera reflexionar" i "què millor manera d'estrenar-se que amb una obra que trencara amb tot el que s'ha fet en esta casa els últims anys", ha apuntat Rosa Pérez.

L'accent musical ho posarà 'Rozalén' en concert, dins de la seua gira 'Quién me ha visto...', seguit de 'A la nostra manera' amb La Brama: dolçainers i tabals i la participació d'Amores Grup de Percussió, Quakes Company i DJ Sergio Cerra. En octubre 'Cantem en Valencià, veus i cants del País Valencià' reunirà formacions i músics com Al Tall, Els mox, Andreu Valor, Joan Americ, Carraixet, Mara Aranda, Rafel Arnal, Josep Nadal i Àlex Seguí (La Gossa Sorda), APA, Aitana Ferrer, Ina Martí, Rafa Xambó, Cor de L'Eliana i Musicants.

Com a herència de l'anterior Govern, es mantindrà un mes sencer 'Mamma Mia!' el musical amb les cançons d'Abba, per a continuar amb la coproducció pròpia 'Happy End. Un melodrama amb cançons' i tancar desembre amb la guardonada amb set Premis Max 'Pinoxxio' d'Ananda Dansa. Activitats solidàries com la Nit Solidària Pobresa Zero 2016 (14 d'octubre) i la Gala PayaSOSpital (6 desembre) també tindran cabuda a l'espai públic.

EL PRESSUPOST DE LA DIPUTACIÓ: "DE ZERO A 400.000 EUROS"

Per a la diputada Rosa Pérez este és el resultat d'un "treball ben fet". Fins fa un any, ha dit, la Diputació "oblidava" la gestió el Principal, "no feia res". El seu objectiu en este temps ha que s'"apostara pel teatre". Així, el pressupost que "durant molts anys era de zero euros", en 2016 ha passat a ser de "400.000 euros per a programar i produir", ha precisat.

El Teatre Rialto, per part seua, iniciarà la temporada el 29 de setembre a ritme del Festival de Jazzeñe de la Fundació SGAE i continuarà amb 'El Cant del Cos' que recupera el Ballet de la Generalitat amb funcions matinals per a escolars i que es desplaçarà fins i tot a les aules dels centres.

Li seguirà 'Escuela Nocturna' amb La Pavana, tres muntatges del IETM - Trobada Internacional de les Arts Escèniques ('Silencio' de la Companyia de Daniel Abreu, 'Cin' de La Tristura i 'Invisible Wires' de La Macana), 'Rèquiem' de La Independent, la producció pública de l'IVC 'La armomonía del silencio', 'El dia que Bertold Brecht va morir a Finàndia' de Crit Companyia Teatre, 'Síndrhomo' de la Teta Calva i 'Ras!' de Maduixa Teatre. A més, el 8 de novembre serà la Gala de Servicis Socials.

SALVA BOLTA, DIRECTOR DE 'HAPPY END': "NORMALITAT DESPRÉS D'ANYS TRISTOS"

'Happy End', de Bertold Brecht i Dorothy Lane, és la primera coproducció entre l'ICV i la Diputació de València baix el segell de Teatre del Poble Valencià que estarà en el Principal del 2 al 25 de desembre. Per al seu director, Salva Bolta, és molt "emocionant" poder portar un muntatge a l que és per a ell la seua "catedral del teatre". Segons ha explicat, en este espai ha fet moltes coses per primera vegada, ara dirigir.

El també director del festival de l'Associació Valenciana d'Empreses de Teatre i Circ (AVETID) per a València ha celebrat esta possibilitat. Segons la seua opinió, la Comunitat Valenciana està recuperant "la normalitat" després d'"anys molt tristos" per a les arts escèniques.

'Happy End' puja a l'escenari una comèdia musical a ritme trepidant que enfronta hampa i religió que "acaba amb un pensament polític ancorat al social i intel·lectual". En este sentit, Bolta ha destacat la repercussió de Brecht al teatre del segle XX que "va introduir a l'escenari la relació amb l'espectador que creixia en els cabarets de tot Europa" i va crear un llenguatge diferent".

'LA ARMONÍA DEL SILENCIO': "DESIG DE MEMÒRIA HISTÒRICA I JUSTÍCIA"

Per a la directora de 'La armonía del silencio' Lola Blasco, -l'altra producció del Teatre del Poble Valencià per a esta temporada, que estarà al Rialto del 24 al 27 de setembre-, és també la primera vegada que estan a València amb una muntatge fet ací. "És una història d'intrahistòria, del cante i familiar que va des dels anys 30 fins a l'actualitat" i que parla de les milers de persones que es van quedar sense poder eixir d'Alacant després de la Guerra Civil, d'"aquells civils anònims que han mort injustament", ha dit.

Segons l'autora, respon a un "desig de memòria històrica i justícia" a través de l'art, que és el seu mitjà. Segons la seua opinió, la represàlia posterior a la guerra es podria dir que és un "Holocaust" tot i que també "hi ha bellesa dins de l'horror" com reflectix el muntatge.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento