Comunitat Valenciana

El període mitjà de pagament de la Comunitat Valenciana el juny supera els 60 dies i Hisenda inicia mesures de correcció

  • El període mitjà de pagament (PMP) de les comunitats autònomes s'ha reduït en el mes de juny a 46,49 dies, baixant 4,27 dies respecte al mes anterior, segons les dades del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, que mostren que Castella i Lleó, Extremadura i Múrcia són les regions on el període mitjà de pagament és més, amb 94,58; 87,96 i 81,88 dies, respectivament.

A banda d'estes tres comunitats, continuen incomplint el termini de 60 dies Balears (71,74), Aragó (65,91) i Comunitat Valenciana (63,78). A més, Madrid (50,23), Catalunya (38,44) i Cantàbria (33,93) van incomplir el termini de 30 dies, mentre que Castella-la Manxa (22,31) ha aconseguit situar-se per baix d'este termini després d'incomplir-lo el mes anterior.

Com a conseqüència de l'incompliment dels terminis màxims de pagament establits per la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, el Ministeri ha comunicat a Aragó i a Extremadura el començament del procediment per a la retenció dels imports a satisfer pels recursos dels règims de finançament per a pagar directament als proveïdors, així com l'import que han de destinar al pagament a proveïdors.

En el cas de la Comunitat Valenciana, el departament que dirigix Cristóbal Montoro ha comunicat el començament de l'adopció de les mesures automàtiques de correcció que preveu l'article 20.5 de l'esmentada llei.

Este article establix que totes les modificacions pressupostàries que comporten un augment net de la despesa no financera de la comunitat autònoma i que no es financen amb càrrec al fons de contingència o amb baixa en altres crèdits requeriran de l'adopció un acord de no disponibilitat d'igual quantia, del qual s'informarà al Ministeri.

Alhora, totes les seues operacions d'endeutament a llarg termini precisaran d'autorització de l'Estat, i la comunitat haurà d'incloure en l'actualització del seu pla de tresoreria immediatament posterior noves mesures per a complir amb el termini màxim de pagament previst en la normativa de morositat.

Finalment, s'ha formulat la comunicació d'alerta, relativa a les mesures automàtiques de prevenció, a Balears, Múrcia i Castella i Lleó després de constatar-se l'incompliment dels terminis previstos a l'article 18.4.

La comunicació d'alerta indica l'import que la comunitat haurà de dedicar mensualment al pagament a proveïdors i les mesures quantificades de reducció de despeses, increment d'ingressos o altres mesures de gestió de cobraments i pagaments que haurà d'adoptar per a generar la tresoreria necessària per a la reducció del seu període mitjà de pagament a proveïdors.

BAIXEN EL DEUTE COMERCIAL I EL DEUTE NO FINANCER

D'altra banda, el deute comercial de les comunitats autònomes ha disminuït en 2.071,49 milions d'euros fins a situar-se en 7.359,87 milions, fet que suposa una reducció del 21,96% respecte al mes anterior. Segons el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, es tracta del segon millor dada des de la publicació de la sèrie històrica, després del de setembre de 2014 (tot i que esta dada no incloïa el deute d'exercicis anteriors).

La majoria de les regions disminuïxen el seu deute comercial, sobretot Extremadura (-69%), Aragó (-51,41%), Múrcia (-46%), Catalunya (-39,6%), València (-24,6%) i Andalusia (-15,6%).

Pel que fa al deute no financer, s'ha reduït en 2.714,52 milions d'euros, un 19,34% respecte al mes anterior, fins a 11.319,71 milions, la millor dada de la sèrie històrica publicada.

Estes significatives reduccions dels volums de deute es deuen, segons el Ministeri, a l'increment dels pagaments realitzats durant juny. En este mes, la ràtio d'operacions pendents de pagament va passar de 55,19 a 44,15 dies, i la ràtio d'operacions pagades va pujar de 41,62 a 49,02 dies.

CORPORACIONS LOCALS

Respecte a les corporacions locals, les entitats de cessió presenten un període mitjà de pagament a proveïdors de 59,55 dies, i de 58 dies per a les entitats de variables. Tot i això, el PMP del subsector disminuïx a 13,40 per a les entitats de cessió i 14,20 per a les variables si s'exclouen les que presenten un període superior als 60 dies, que representen sol el 5,68% del subsector.

Per a les principals ciutats d'Espanya, el període mitjà de pagament és de 12,45 dies, un dia menys que al maig. Cap d'elles registrava el juny un període mitjà de pagament superior a 60 dies, i tres (Palma de Mallorca, Sevilla i A Corunya) presentaven una mica més de 30 dies.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento