Comunitat Valenciana

El jutge manté la imputació a l'exalcalde de Cofrents per cobrar sense treballar

  • El titular del Jutjat d'Instrucció número 18 de València, que investiga les suposades contractacions fictícies a la Diputació de València en una peça separada del 'cas Imelsa', ha rebutjat la petició de sobreseïment plantejada per l'exalcalde de Cofrents, investigat en la causa per percebre, suposadament, un sou d'assessor sense treballar com a tal.

En una interlocutòria notificada este divendres a les parts, el magistrat assenyala que existixen "sospites raonables" que Raúl Mateo Ángel Balufo ha estat contractat com a assessor de l'excap de gabinet de la Diputació, Emilio Llopis, i va percebre un salari d'Imelsa "sense fer cap treball ni comès específic que justificara l'esmentada retribució", segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) en un comunicat.

L'instructor recorda que la versió de l'exgerent de l'empresa pública, Marcos Benavent, també imputat, l'incrimina. Afegix que, a més, existix documentació en la causa que acreditaria que l'investigat, que quan ha comparegut davant del jutge es va acollir al seu dret a no declarar, va cobrar un salari durant anys i que, malgrat això, mai va estar donat d'alta en el programa de control de presència.

En la seua resolució el jutge subratlla la "coincidència temporal entre el període de la seua contractació amb l'acompliment del càrrec d'alcalde de Cofrents en el període 2007-2011".

El titular d'Instrucció 18, que desestima el recurs de reforma interposat per l'imputat contra la interlocutòria dictada l'agost per la qual ja li va denegar el sobreseïment de les diligències, manté que "n'hi ha prou que la informació sumarial determine un juí indiciari raonable sobre la possibilitat d'existència i imputació d'una persona. A este efecte, l'actitud processal, en cada cas, esdevé en un indici més. En este moment, este instructor veu com a possible i raonable la imputació declarativa efectuada per un altre co-investigat, i per això no pot atendre's la seua petició".

Esta peça separada per prevaricació administrativa, malversació, frau en la contractació, tràfic d'influències i falsedat documental es dirigix contra una vintena de persones, entre les quals es troben l'expresident de la Diputació, Alfonso Rus; el seu cap de gabinet, Emilio Llopis; l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent; l'exdirector financer de l'esmentada societat i la que fora cap de Recursos Humans de la mateixa, per les seues atribucions per portar a terme contractacions baix sospita.

En esta peça separada figura també com a imputat José Adolfo Vedri, responsable de l'empresa de comunicació Engloba, per la seua participació en la suposada contractació fraudulenta de dos dels seus treballadors, el sou dels quals costejava Imelsa. Esta mateixa modalitat de contractació es donava, suposadament, amb un jugador de l'Olimpic de Xàtiva, equip de futbol presidit per Rus.

Tant l'expresident de la Diputació com Vedri tenen la condició d'investigats (imputats segons la denominació prèvia a la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal); les empreses, Engloba i el Club de futbol, figuren en el procediment com a possibles responsables civils a títol lucratiu.

Fins ara, el 'Cas Imelsa' s'estructura en una peça principal, encara secreta, en què s'investiga el trepijoc de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions de la Comunitat Valenciana (Diputació, Ajuntament i Generalitat) i cinc peces separades, una d'elles també secreta.

Al 'Cas Imelsa', que va nàixer l'abril de 2015, hi ha més de cent investigats (persones físiques i jurídiques) per diversos delictes contra l'administració pública, entre els quals hi ha, els de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, suborn, frau en la contractació pública, falsedat, blanqueig de capitals i delicte electoral en relació amb una trama de corrupció infiltrada en diverses administracions públiques de la Comunitat Valenciana, els integrants de la qual se servien dels seus llocs de responsabilitat per arreglar contractes i cobrar comissions il·legals a canvi d'adjudicacions fraudulentes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento