Comunitat Valenciana

El rector de la UPV: "Teníem altres expectatives respecte a este Govern, més proximitat cap als nostres problemas"

  • El rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), Francisco Mora, ha subratllat a la Generalitat que "el temps de l'educació superior pública necessàriament ha arribat a la Comunitat Valenciana", i alhora ha assenyalat que la universitat tenia "altres expectatives respecte a este nou govern, més proximitat cap als problemes i més col·laboració per a facilitar la solucions necessàries".
El rector Francisco Mora en la apertura de curso de la UPV
El rector Francisco Mora en la apertura de curso de la UPV
ROBERTO_ROCA_HURTUNA_ESPACIO_FOTOGRA
El rector Francisco Mora en la apertura de curso de la UPV

Així ho ha posat de manifest el màxim responsable de la Politècnica durant el seu discurs a l'acte d'investidura del científic Roger Malina com a doctor 'honoris causa', emmarcat en l'obertura del curs de la institució.

En la seua intervenció, Mora ha sol·licitat a la Generalitat la reducció de les taxes i l'increment de les beques i ajudes a l'estudi i ha repassat els reptes d'este curs, entre els quals hi ha, la celebració d'eleccions a rector.

Alhora, ha reclamat l'augment del finançament autonòmic per a les universitats públiques i ha demanat que es complisca el principi d'autonomia universitària: "Hem de poder gestionar el nostre personal amb llibertat acadèmica. Les limitacions per a la contractació de professorat o de professionals de l'administració i els servicis impedixen planificar i poder tindre una relació de llocs de treball d'acord amb una universitat del segle XXI".

"La realitat és que mentre les institucions espanyoles estan atrapades en la sobrerregulació externa, les universitats del nostre entorn, ben dotades financerament, competixen per a aconseguir el millor i més brillant capital humà", ha asseverat.

PRESSUPOSTOS

Mora ha celebrat que els Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 2016 "van invertir el signe de les retallades en servicis públics fonamentals" però ha precisat que, "tot i això, el finançament ordinari de les universitats públiques va continuar ancorada en la seua posició original de retallada de 2015, sense rebre cap xicotet marge addicional, sol amb l'actualització de l'1% de les despeses de personal i els pagaments compromesos pel seu deute històric".

En este punt ha fet notar que "resulta encara més incompressible que la despesa de personal de la Generalitat Valenciana creixera en 2016, respecte a 2015, un 3,4%, i que tot i això a la universitats públiques: només se'ls actualitzara l'1%, excloent-les de l'aplicació de la carrera professional per al personal d'administració i els servicis, sense promoure cap tipus de millora per al professorat contractat (com el reconeixement de quinquennis), cap solució compensatòria per al professorat acreditat a titular d'universitat o catedràtic d'universitat, o alguna via de solució per a la consolidació i renovació del jove professorat investigador".

"Teníem altres expectatives respecte a este nou govern, més proximitat cap als nostres problemes, més col·laboració per a facilitar les solucions necessàries. Doncs bé, esta situació no la podem mantindre per més temps, resulta ja insostenible, este curs que ara comença haurà de ser el de les solucions per al personal de les universitats, que com la resta dels treballadors públics ha patit tot el rigor dels ajustos des del 2010, i molt específicament per al professorat acreditat, per als joves professors investigadors i per a la carrera professional del personal d'administració", ha reclamat.

En esta línia, i respecte als comptes del Consell per a 2017, ha considerat "imprescindible que recullen no sol l'obvi, com l'actualització normativa de les retribucions dels treballadors públics, els compromisos de pagament del deute històric o una primera partida per a cofinançar la carrera professional del personal d'administració i servicis, sinó també la compensació dels costos de la normativa estatal, i autonòmica en els que les universitats públiques han incorregut obligatòriament sense possibilitat d'eludir-los". Estos conceptes, segons el rector, han suposat una despesa addicional per a les cinc universitats públiques de 19 milions.

En la part positiva, el rector Mora ha ressaltat que "el finançament europeu captat per la Universitat Politècnica de València este últim any s'ha incrementat en un 60% amb respecte a la qual s'aconseguia fa tres anys. Un 34% dels nostres contractes d'R+D+I són ja finançats per entitats o empreses internacionals. Amb els fons de contractes i subvencions competitives que aconseguix la UPV, es genera una feina sostinguda de més de 900 contractes anuals".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento