Comunitat Valenciana

Aerte denuncia que els malalts mentals tutelats per la Generalitat Valenciana estan "desemparats"

  • L'Associació Empresarial de Residències i Servicis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana (Aerte) ha denunciat que els malalts mentals tutelats per la Generalitat -uns 1.500- estan "desemparats".

Estes persones, han recordat des de l'associació, es troben baix la protecció de la Generalitat ja que o no tenen família, o esta no pot fer-se càrrec d'ells. Normalment són atesos en centres especialitzats on es treballa per a la seua rehabilitació.

Estes persones reben les ajudes de dependència amb la qual paguen els servicis que reben en els centres, per tant, fins que l'usuari no rep el pagament de la prestació, el centre no cobra per tota l'atenció prestada. "Doncs bé, estes persones no han cobrat ni una sola mensualitat en tot l'any 2016, pel que acumulen més de huit mesos d'endarreriments i això ha impedit que salden el deute que mantenen amb els centres en els quals són atesos", ha denunciat Aerte.

En altres casos, les persones amb trastorn mental greu reben una PEI -prestacions econòmiques individuals-, que són subvencions per al servici rebut i que es concedixen anualment. En este cas, l'associació ha lamentat que també s'han produït "problemes" perquè encara no s'han resolt les de 2016 i, per tant, també seguixen pendents de pagar. En este cas, "sembla encara més greu perquè el retard no és per una qüestió econòmica, sinó a causa de la lenta gestió administrativa que es fa i que està endarrerint d'una manera enorme tot el procediment".

Si bé els centres mantenen l'atenció prestada, "els gairebé cinc milions d'euros de deute actuals poden acabar generant problemes financers, ja que alguns d'ells han anunciat a les seues plantilles que no podran afrontar a la pròxima nòmina. Això està generant un ambient que no és el més adequat per a atendre persones en esta situació", ha criticat Aerte.

L'associació ha lamentat que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives "porta mesos dient que la situació se'n va a resoldre i que els pagaments es faran de manera mensual i amb la retroactivitat que s'hi haja generat, però passa temps i la situació és cada vegada més greu".

Per tot això, la Comissió de Salut Mental d'Aerte ha decidit sol·licitar una reunió amb Ana María Lanuza, fiscal degana de la Secció Civil i de Protecció de les persones amb discapacitat de la Fiscalia Provincial de València i amb el Síndic de Greuges, José Cholbi, per a donar a conèixer la situació que actualment viuen estes persones en situació especialment vulnerables i que estan sent atesos per la responsabilitat de moltes xicotetes i mitjanes empreses que gestionen estos centres.

"En els pitjors anys de la crisi ja vam haver de sostindre el sistema davant de l'abandonament i els impagaments de l'Administració. Hui sembla que encara queden situacions, com les de salut mental, en què hem de seguir atenent la gent per professionalitat i compromís amb les persones tutelades que són, per cert, amb els quals major responsabilitat té l'administració", ha declarat el president d'Aerte, José María Toro.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento