Comunitat Valenciana

El director de la residència de Carlet renuncia i la Conselleria obri expedient als treballadors que van traure la foto

  • La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives obrirà expedient informatiu als treballadors de la residència per a persones majors de Carlet (València) que van prendre una fotografia a un resident que es trobava a terra i buscarà una nova persona per a dirigir el centre ja que el director ha presentat la seua renúncia este mateix dimarts.

Així ho ha anunciat la consellera Mónica Oltra, qui s'ha reunit en Carlet amb la direcció, representants dels treballadors i la família del resident fotografiat així com amb el mateix usuari qui, segons la vicepresidenta, es troba bé i conscient. Els familiars de l'ancià, als qui ha demanat disculpes, han presentat denúncia i la consellera ha assegurat que es posaran al servici de la Fiscalia i el jutjat.

Oltra ha lamentat que s'hi haja "envaït" la "intimitat" i la "dignitat" del resident amb la fotografia que se li va prendre i ha advertit que el Govern valencià posarà tots els mitjans possibles perquè fets d'este tipus no es tornen a repetir.

Segons ha explicat als mitjans després de la visita, la "primera sensació" que li queda després del recorregut és que a la residència existix una "situació de desgovern i d'ingovernabilitat" com a conseqüència de les retallades en els servicis públics i les privatitzacions sofrides durant anys.

Segons la seua opinió, les retallades en els servicis públics porten a situacions "en els que l'abandonament, desinversions i el desviament de diners públics a interessos privats han fet que no s'hi hagen atès les necessitats de personal", com a conseqüència a més de la llei d'estabilitat del ministre Cristóbal Montoro, que impedia l'ampliació de personal, i de les normes que impedien substituir jubilacions o renovar plantilles.

SET INGRESSOS DES D'ABRIL

Oltra ha recordat que va visitar este centre el desembre i que l'abril es va ordenar que no es feren nous ingressos en ell perquè la ràtio de residents, tot i que legal, no era l'"òptima". Per això, hi havia dos possible solucions: augmentar personal o, fins que es pogués fer, disminuir el nombre de residents. En este sentit, des d'abril sol s'han produït set ingressos "greus" i hi ha 48 usuaris menys que al maig .

"Ara ni els casos greus", ha dit, amb la finalitat d'arreglar la situació, que inclou a més un problema d'excés de verticalitat de l'edifici, per al que estan estudiant la manera de fer un canvi de projecte per a donar una atenció "òptima" als residents a la recerca d'un "model de l'autonomia davant del model de la dependència", amb centres "més menuts que s'assemblen més a una casa".

INTERROGANTS SOBRE LA FOTOGRAFIA

La consellera també ha volgut recalcar que la imatge "que ha indignat a tots" obri tres "interrogants": per què es va entrar a l'habitació i en lloc d'ajudar al pacient es li va fer una fotografia; com és possible que una persona amb les circumstàncies del resident en qüestió es pogués caure en esta posició malgrat

la barana i com es va poder enviar una fotografia i després remetre-la a un mitjà de comunicació -ha defensat que els periodistes van fer el seu treball-.

"Com és possible que això passe"?, ha insistit, i ha precisat que s'ha obert la investigació per a aclarir estes tres qüestions. La consellera ha confirmat que el director ha presentat la seua renúncia després de cinc anys en el càrrec i ara s'estudiarà qui es posarà al capdavant d'un centre amb "moltes dificultats".

En tot cas, ha dit que espera la col·laboració dels càrrecs intermedis de la residència i de la plantilla de la casa, que confien que "posen tota la seua voluntat en el projecte". Alhora, ha traslladat als representants dels treballadors, que ho han rebut amb "bon ànim", la necessitat que enhguany i el pròxim les vacances es prenguen per períodes mínims de 15 dies, preferentment mensuals i que entre un i un altre període de vacances hi haja almenys 15 dies.

"S'ha oblidat que els protagonistes són els qui residixen i els qui treballen ací", ha dit, el que ha atribuït a "anys de maltractament als servicis públics que fan que les persones es desvinculen" dels projectes. "Treballem amb material sensible, que són els més grans i que es mereixen al final de la seua vida tindre un projecte que no els porte a vore's en una foto davant de tota la societat amb una deliberació total", ha insistit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento