Recuperar dunes per protegir les platges de l'àrea metropolitana

  • L’AMB es troba en la tercera fase d’un programa de recuperació de dunes, que van deixar de formar-se naturalment fa 30 anys.
  • S'està actuant als municipis de Gavà, Viladecans i Castelldefels.
  • Les dunes contribueixen a que les platges no perdin sorra.
Les dunes del passeig marítim de Gavà conformen un ecosistema d'una gran biodiversitat.
Les dunes del passeig marítim de Gavà conformen un ecosistema d'una gran biodiversitat.
JUAN PEDRO CHUET-MISSÉ
Les dunes del passeig marítim de Gavà conformen un ecosistema d'una gran biodiversitat.

Les platges no només estan per prendre sol. També són espais per fer esport, socialitzar, i encara que no es percebi directament, funcionen, a més, com a espais de biodiversitat.

Al llarg dels 42 quilòmetres del litoral metropolità de Barcelona es concentren unes 40 platges, que són un dels espais públics més usats pels ciutadans: al voltant de 8,5 milions de persones concorren a gaudir de la sorra i el mar al llarg de l’any.

Mentre que les platges del nord (Sant Adrià, Badalona i Montgat) són de sorres més gruixudes, a les del sud (El Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels) es despleguen gairebé 15 quilòmetres de platges de sorra més fina, on es troba un dels ecosistemes més valuosos de la regió: les dunes costaneres.

No és que les dunes només siguin boniques i aportin una agradable quota de vegetació de camí a la platja. «És que sense dunes no hi hauria platges», diu el biòleg Jordi Bordanove Richart, Cap de Servei de Promoció i Conservació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). I menys, en aquests balnearis urbans del sud, que reben més de dos milions de visites a l’any.

«Si pel canvi climàtic el mar augmentés un centímetre el seu nivell, el seu creixement seria exponencial i l’aigua arribaria molts metres més endavant», diu Bordanove davant de la costa de Gavà. Si es complissin aquestes previsions, es perdria el 50% de les platges i els efectes en l’economia local serien devastadors.

Per aquest motiu, l’AMB es troba en la tercera fase d’un programa de recuperació de dunes, que van deixar de formar-se naturalment fa 30 anys per la proliferació d’edificis i per l’ús intensiu de la platja. La creació de «dunes híbrides» comprèn la plantació del borró (Ammophila arenaria), una planta que funciona com a enginyera i ajuda a capturar la sorra i construir les formacions de dunes. Amb prou feines requereix nutrients, i perquè creixi amb normalitat s’han extirpat més de 56 tones d’espècies vegetals invasores, com ara l’atzavara o l’ungla de gat.

Aquest programa de l’AMB s’ha implementat en els municipis de Gavà, Viladecans i Castelldefels, i en aquests tres últims s’han delimitat zones de protecció amb cordes i advertiments perquè els usuaris de les platges no les envaeixin.

I és que els 730.00 metres quadrats de dunes a les platges metropolitanes creen un ric paisatge de biodiversitat, amb espècies vegetals com el lliri de mar, l’herba de bona i el card marí, i animals com el corriol camanegre (que acostuma a nidificar en aquestes formacions), la sargantana cendrosa i l’eruga del lliri de mar

Respectar l’ecosistema amb jocs

L’AMB promou diverses tasques d’educació, per mitjà de passejos escolars o jocs, per conscienciar sobre la cura de l’ecosistema de les dunes en particular, i de tot el front marítim en general.

La Jugatecambiental permet que els nens puguin conèixer el valor dels ecosistemes marítims de forma amena, «perquè amb els jocs es posin en valor les accions de respecte ambiental», diu el Cap de Servei de Promoció i Conservació de l’AMB, Jordi Bordanove.

Projecten noves torres de vigilància per a socorristes

L’AMB projecta implementar noves torres de socorrisme, més grans i còmodes que les que existeixen actualment. L’any 2017, detalla Jordi Bordanove, es presentaran els prototips i la seva instal·lació s’espera per a l’any següent, el 2018.

El model que s’està estudiant tindrà una plataforma més àmplia, que podrà acollir a dues persones en el seu interior. Això permetrà que un dels socorristes pugui anar a cobrir una emergència i el seu company es quedi en el lloc vigilant.

Una novetat serà que les futures torres tindran un parasol més ampli i unes pantalles mòbils que protegiran millor del vent. La idea és que aproximadament cada 400 metres s’instal·li una d’aquestes torres, i la seva ubicació s’alternarà amb les cadires de vigilància que ja existeixen en l’actualitat.

Aprovació dels usuaris

Les platges metropolitanes de Barcelona han obtingut una qualificació de 7,2 punts sobre 10, segons les enquestes que ha realitzat l’AMB. Els aspectes més positius per a les persones consultades són la proximitat des dels nuclis urbans, la neteja de la sorra i la tranquil·litat que ofereixen.

Punts a millorar

Tot i això,  aquests sondejos revelen que hi han queixes per la poca quantitat de lavabos i pel seu estat, per la falta de neteja de l’aigua i per l’escassetat de jocs infantils i d’accessoris per a esports en algunes platges.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento