«Seria interessant allargar un pèl l’horari del metro de nit entre setmana»

Què vol dir usos del temps?

Estem treballant en pensar i repensar la nostra organització social en funció del temps de les persones, no només en funció del treball.

Avui dia el temps que mana és el temps de feina. Després, les persones que depenen de nosaltres (sobretot, en el cas de les dones), i, finalment, el lleure.

Cal ampliar horaris comercials i d’altres mesures?

Semblava impossible, fa 10 anys, obrir per la tarda. I ara ja hi ha molts mercats que ho fan. En els propers anys, assistirem a un canvi en com s’organitza l’horari de venda.

El transport públic nocturn també necessita una modificació dels horaris?

És una reivindicació des de fa tres anys: cal repensar tot el sistema de transport nocturn públic. En aquests moments, que ja hem fet una part important d’inversions, ja es pot obrir el metro els dissabtes a la nit. Això ha sigut un èxit. Ho podem dir perquè ja està comprovat.

El transport públic a la nit no és només una qüestió lligada a l’oci nocturn, també hi ha qui va a treballar.

S’ampliaran, doncs, els horaris entre setmana?

El metro, a curt termini, no cal que obri les nits entre setmana. Ampliar l’horari un pèl més a la nit sí que seria interessant, però això té a veure amb el sistema de manteniment del metro... De totes maneres, ara, obre a les 5.30 i tanca a les 24.00 h. No es pot fer tota la nit. Però de mica en mica anirem ampliant els horaris. Potser seria més fàcil repensar el sistema del NitBus, millorar freqüències, traçats...

Un cop acabada la prova del metro de nit a l’octubre, quedarà estabilitzat?

Jo crec que sí, però haurà de decidir-ho l’Autoritat del Transport Metropolità.

La Regidoria dels Usos del Temps ha fet els deures?

Acabem de començar. Fa tres anys. Primer ens toca repensar els horaris de tots els equipaments. Obrir els patis de les escoles més enllà de l’horari lectiu. Ens toca donar a conèixer que les oficines d’atenció al ciutadà estan obertes més hores on-line. Ens toca avançar en temes de finestreta única per estalviar temps.

La vida pivota al voltant de la feina. Què es pot fer?

Hem d’explicar que treballem per viure, però no podem viure per treballar. I les hores de treball no són estàndars. Hi ha qui treballa pel matí, matí i tarda, a la nit... Tenim una ciutat oberta les 24 hores. I hem de tenir en compte que és impossible rendir igual durant 14 hores al dia al despatx. L’Administració ha d’ajudar a desmuntar mites. Som el país on més es treballa i el menys productiu.

BIO

Diplomada en Gestió i Administració Pública, repeteix aquest mandat com a regidora a Barcelona.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento