Els parcs metropolitans connecten veïns i natura

  • Les noves concepcions d'urbanisme conceben els parsc com a pulmons naturals per als municipis.
  • A l'àrea metropolitana hi ha 41 parcs repartits per 27 municipis diferents, majoritàriament dissenyats o construïts per l'AMB.
  • La xarxa de parcs metropolitans suma 225 hectàrees de naturalesa.
La vinya del Parc de la Fontsanta.
La vinya del Parc de la Fontsanta.
Juan Pedro Chuet-Missé
La vinya del Parc de la Fontsanta.

Un parc és molt més que una àrea amb gespa i alguns bancs. Les modernes concepcions d'urbanisme conceben a aquestes àrees verdes com a pulmons naturals, però també com a espais per realitzar exercicis físics, de distensió, i que permetin socialitzar entre els veïns. Inclusivament, diverses activitats lúdiques i educatives també aposten per una major integració entre els habitants i la natura.

A l'àrea metropolitana de Barcelona hi ha 41 parcs repartits per 27 municipis diferents, que en la seva majoria van ser dissenyats i construïts per l'AMB, mentre que les administracions municipals s'encarreguen de la neteja, la vigilància i el manteniment.

En total, aquesta xarxa de parcs metropolitans conformen 225 hectàrees de naturalesa, que en alguns casos serveixen per esponjar l'alta densitat d'alguns barris, i en uns altres funciona com una zona de transició entre els nuclis urbans i les zones agrícoles o forestals.

«Han canviat els usos dels parcs, i la idea de l'AMB és donar un servei a la ciutadania. Busquem que els parcs siguin espais vius i no un gueto per a grups petits. Per això promocionem l'ús continuat del parc, les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana», descriu Jordi Bordanove Richart, Cap de Servei de Promoció i Conservació.

Un dels exemples d'aquest nou espai on gaudir de parcs metropolitans són les instal·lacions del Parc de la Fontsanta, entre Sant Joan Despí i Esplugues del Llobregat, una nova zona per realitzar fitness o entrenar al circuit per córrer.

«Busquem que els parcs siguin espais de socialització, que siguin espais on realitzar activitats esportives, també una zona on poder passejar amb els gossos, però que també funcionin com a espais de participació i aprenentatge dels veïns», agrega.

Per exemple, en aquest parc una petita vinya ensenya com era el tradicional cultiu de vinyes de les varietats Merlot i Macabeu, mentre que el Parc Ciclista del Llobregat donen petits cursos sobre normes de conducció i manteniment de bicicletes.

En 27 parcs, la Jugatecambiental presenta programes educatius, lúdics i circuits guiats.

La xarxa de parcs busca que qualsevol ciutadà tingui un espai de relaxament i esportiu a poca distància de casa seva i sense necessitat de marxar del seu municipi, i a més dels criteris de sostenibilitat per al seu disseny, també disposen de l'última tecnologia, com sistemes de regadiu intel·ligent.

Experiències en primera persona

Santiago Chacón, veí de Sant Joan Despí: "Com estem jubilats, i tenim molt de temps lliure, venim a conrear a l’hort de Pont Reixat, integrat al parc de la Fontsanta a Sant Joan Despí. Aquí plantem cebes, cogombres, albergínies, patates i pebrots. Els terrenys són de l’Ajuntament, que ha sortejat 32 parcel·les per als veïns. Jo fa cinc anys que hi vinc, i encara que m’agrada, és un treball de molta paciència...és com criar als fills".

Sònia del Paso, veïna de Cornellà: "Visc a Cornellà, i pràcticament cada tarda hi anava al Parc de Ca Mercader, que té molta ombra i fins i tot un petit llac. Però des de fa un temps que he d’acompanyar a la meva mare a l’hospital, i llavors aprofito per portar a la meva filla Maxime, que té dos anys, a divertir-se una mica amb els jocs instal·lats al parc de la Fontsanta. És un parc molt tranquil, però trobo que li farien falta més arbres en algunes zones per tenir més ombra".

En connexió

Perquè anem als parcs? El 42% dels usuaris visiten cada dia el parc més proper a casa seva, i el 30% ho fa almenys un cop per setmana. Això evidencia el bon acolliment d’aquests espais verds entre els veïns. Una de cada tres persones diu que hi va per passejar o descansar, i el 20% per passejar el seu gos.

Alta satisfacció. Els parcs tenen una qualificació global de 7,5 punts sobre 10 en qualitat percebuda. Els parcs millor valorats són el Botànic Històric (Barcelona), Torreblanca (St. Joan Despí-St. Just Desvern) i Fontsanta (St. Joan Despí).

Punts forts i febles. Els usuaris destaquen la tranquil·litat, la proximitat, i el disseny dels parcs com els punts destacats. Però l’estat dels lavabos, la seguretat i la senyalització són els més criticats pels veïns.

Els beneficis. A més de promoure una vida més sana i sostenible, els parcs també aporten els seus avantatges econòmics, perquè els habitatges que envolten o estan prop d’aquests espais verds augmenten el seu valor. A més, es genera un major moviment als els bars i els comerços més propers a aquestes zones de lleure.

La Jugatecambiental. Ofereix espais de jocs, tallers i itineraris als parcs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento