Barcelona pateix un dia de caos per una superapagada elèctrica

Va afectar el metro, el tramvia, Ferrocarrils, hospitals, comerços i milers d’abonats. Els Bombers van rescatar veïns atrapats als ascensors i hi va haver caos de trànsit en fallar el 70% dels semàfors.
L’incendi de la subestació de Maragall i més avaries van deixar a les fosques botigues, hospitals i semàfors (Hugo Fernández / J. Martín / T. Albir /EFE / ACN).
L’incendi de la subestació de Maragall i més avaries van deixar a les fosques botigues, hospitals i semàfors (Hugo Fernández / J. Martín / T. Albir /EFE / ACN).
L’incendi de la subestació de Maragall i més avaries van deixar a les fosques botigues, hospitals i semàfors (Hugo Fernández / J. Martín / T. Albir /EFE / ACN).
Només Renfe i l’aeroport se’n van salvar. Més de 350.000 abonats (un de cada tres) de Barcelona (prop de 500.000 habitants) i el Baix Llobregat es van veure perjudicats ahir per la caiguda d’un cable d’alta tensió a l’estació de Collblanc a les 10.53 hores, que va causar una apagada general a la capital catalana.Els problemes es van estendre al metro, el tramvia, Ferrocarrils, comerços, semà- fors, hospitals, restaurants i habitatges... La pitjor apagada des del 2000 va sumir la capital en el caos. O en una situació molt semblant.

Xifres de l’apagada

Afectats: L’avaria va deixar a les fosques més de 350.000 abonats. Anit eren 110.000: 30.000 entorn de la subestació d’Urgell i 80.000 de la de Maragall. En aquesta última, però, no es podrà restablir la normalitat «en dies o en setmanes».

La pitjor part: 13 barris propers a la subestació de Maragall, que es va incendiar, van ser els més afectats: Congrés, Navas, Camp de l’Arpa, Clot, Baix Guinardó, Guinardó, Font del Farga, Can Baró, El Carmel, Vila de Gràcia, Salut, Clot i Vallcarca.

800 agents: 500 urbans i 300 mossos van controlar les principals cruïlles de la ciutat i els comerços per evitar saquejos (a la nit, van desplegar 200 patrulles). Fins a un 70% dels semàfors no van funcionar, amb col·lapses a vies com Gran Via, Pg. Sant Joan, Meridiana o Diagonal.

Metro i FGC: Durant un quart d’hora es van aturar, total o parcialment, les línies 1, 3, 5, 6, 7 i 8. 12.700 usuaris de FGC van patir retards de fins a mitja hora. El Trambaix no va funcionar dues hores i el Trambesòs va alterar freqüències pels semàfors. Renfe i l’aeroport no van notar el tall. L’apagada va afectar també la telefonia mòbil i va col·lapsar els telèfons d’urgències.

Quatre hospitals: Clínic, Sant Pau, Esperança i Sagrat Cor van suspendre operacions no urgents pel matí. Entre d’altres, la de l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. Vall d’Hebron es va oferir per atendre l’activitat assistencial cancel·lada ahir. Set ambulatoris van anul·lar les proves complementàries.

Focs: A les 10.53 h va  caure un cable d’alta tensió a l’estació de Red Eléctrica de Collblanc (L’Hospitalet). Van patir danys les subestacions de Sants, les Corts, Urgell i Maragall. En aquesta última es van produir incendis.

Els veïns tallen el Passeig Maragall

Veïns dels voltants de la subestació de Maragall incendiada ahir van sortir al carrer anit per reclamar el subministrament elèctric després de tot un dia sense llum. Davant un fort dispositiu policial, van aconseguir tallar el Passig Maragall en senyal de protesta.La Confederació de Comerç va xifrar en uns «7.000» els restaurants i bars afectats. Tots els propietaris d’establiments consultats parlen de «milers d’euros» quans se’ls pregunta per les pèrdues. Fecsa-Endesa va posar el telèfon gratuït 900 84 73 84 per fer reclamacions o demanar informació.

I a tu, com et va afectar la caiguda del subministrament elèctric?

William Correa

Propietario de una heladería

«Pude ir tirando con un generador, aunque las bebidas no están tan frías. Pero si la avería hubiese durado más, habría perdido 3.000 euros. Es la segunda vez que pasa en un mes.»

Anna Castaño

Treballadora d’Economia

«Vam haver de pujar a la sisena planta caminant. El telèfon, el fax i Internet no funcionen i fins que no tornin no puc treballar. Altres cops havíem tingut talls de deu minuts, però menys forts.»

Bernardino Merino

Responsable de restaurant

«No ha vingut ningú a fer un cafè ni a esmorzar. Vam tenir tots els aliments dins el congelador. Esperem que suportin més temps. Sort que hem tingut els generadors automàtics!»

Carolina Angelletta

Usuaria de FGC

«Vengo de Rubí con Ferrocarrils y el tren ha llegado con un cuarto de hora de retraso. No había nada anunciado en las pantallas, pero me han informado por megafonía y los trabajadores.»

Mostrar comentarios

Códigos Descuento