Arriba la nit més ardent

Petards, fogueres i revetlles, tot llest per a rebre l’estiu durant la nit més curta de l’any, en què la ciutat mobilitzarà els seus recursos per a una revetlla més cívica i segura.
Les fogueres són uns dels principals reclams a la nit de Sant Joan, la més curta de l’any (Arxiu).
Les fogueres són uns dels principals reclams a la nit de Sant Joan, la més curta de l’any (Arxiu).
Les fogueres són uns dels principals reclams a la nit de Sant Joan, la més curta de l’any (Arxiu).
El 23 de juny el Sol es troba en el punt més alt del seu recorregut en tot l’any. És la nit que dóna la benvinguda al solstici d’estiu, però el foc que més s’hi veu és el de les fogueres que enlluernen els carrers de tot el país.Precisament el foc és un dels tres símbols ancestrals d’aquesta nit, element purificador que allibera de la mala sort. Davant seu, l’aigua, el segon element, amb virtuts guaridores esperant els valents que tenen el bany a trenc d’alba com a cita obligada per a aquesta nit.

La tradició diu que les herbes centupliquen les seves propietats durant Sant Joan, i elles són el tercer símbol, amb la berbena com a reina de la jornada per donar nom a la festa i, també, pels poders de caràcter afrodisíacs que se li atribueixen.

Només la ciutat de Barcelona acollirà una seixantena de revetlles als seus carrers, amb les seves respectives fogueres. La més popular d’elles és la Flama de Canigó, que cada any s’estén per diferents poblacions catalanes. Diu la tradició que si una parella la salta set vegades agafats de la mà seran feliços per a tota la vida.

Una menció especial mereix la gastronomia pròpia d’aquesta nit. Conegudes de tothom són les coques de llardons, de fruites i pinyons, de crema o la coca de les monges. Però també n’hi ha de salades: la coca de recapte, amb llonganissa, escalivada o tonyina. Tot plegat acompanyat del millor vi o del millor cava.

Amor, festa, tradició, mitologia o superstició, cadascú té els seus motius per a no dormir en la nit més curta de l’any.

* Trobareu més informació a www.bcn.es/santjoan/

Diversió, però amb seny

Bombers, efectius policials, equips de neteja i transports incrementen la seva presència amb serveis especials durant tota aquesta nit

Seguretat. Més de 1.300 bombers estaran de guàrdia aquesta nit. A més, promotors cívics recordaran que no es poden fer fogue-res a la platja i es podran consultar recomanacions per a un bon ús de la pirotècnia.

Neteja.  Passejos i platges comptaran amb 175 operaris. Al litoral la feina començarà a les 6.00 hores de la matinada. S’habilitaran més papereres i més W.C. per a minimitzar els residus produïts durant  aquesta nit.

Mobilitat.  El metro, el tramvia i els Ferrocarrils de la Generalitat funcionaran tota la nit. Renfe oferirà 10.000 places addicionals en Rodalies que enllacen Barcelona amb el Garraf i el Maresme.

Controls.  S’incrementen els punts de control a les carreteres catalanes, es reforça el dispositu habitual de l’operació sortida i s’estableix un operatiu policial especial a tota la ciutat per vetllar pel civisme.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento