Manual per fer crítica del poder

La França dels anys 40 i 50 va viure la revolució d’idees de l’escriptor Boris Vian, a qui recorda Xavier Albertí.
No va poder viure el maig del 68, la gran revolució d’idees a França. Però el seu esperit renovador va sobreviure 39 anys. Boris Vian (1920-1959), escriptor francès de novel·la negra i poesia, és el vehicle d’expressió de Xavier Albertí i Oriol Genís.

La sala Muntaner recupera l’espectacle que ambdós han concebut i protagonitzen, Boris Vian. Constructor d’imperis. Aquest es va representar per un breu espai de temps al teatre l’any  2003.

Unes 14 cançons de Boris Vian vesteixen el muntatge. Les lletres han estat adaptades al català per Josep Maria Vidal. L’obra es fa, minut rere minut, un «veritable monòleg per despertar la consciència dels ciutadans», segons va comentar dilluns l’artista Xavier Albertí.  Vian reviu a partir d’aquesta nit i fins al 8 de juliol per iniciativa personal del director de la sala Muntaner, Josep Maria Coll.

* Sala Muntaner. Muntaner, 4. A partir de les 21.00 hores. Preu: 16 euros. Fins al 8 de juliol.

‘Sóc snob’diu la tonada

Amb títols com Sóc snob, Quan tindré vent dins del crani i La Java de les bombes atòmiques, Boris Vian va fixar-se en el cabaret alemany per conduïr-lo cap al francès, tot creant la nova cançó gala. Vian va posar lletra a músiques d’Alain Goraguer i Serge Gainsbourg, entre d’altres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento