Al menys 892 persones dormen cada dia als carrers de Barcelona

  • La Fundació Arrels, que treballa amb persones sense llar ha realitzat un recompte.
  • Més de 700 voluntaris han pentinat la ciutat per conèixer la xifra real.
  • Des de l’esclat de la crisi el nombre de persones que viuen al carrer a Barcelona ha augmentat un 35,5%.

Prop de 900 persones sense llar dormen cada nit als carrers de Barcelona, arrecerats sota els ponts de la ciutat, en bancs públics, a l’interior d’entitats bancàries i als voltants d’estacions com la de Sants, segons el darrer recompte realitzat per la Fundació Arrels, que treballa amb aquest col·lectiu, amb l’ajut de més de 700 voluntaris, un 25% més de voluntaris.

Entre les dotze i les dues de la nit d'aquest dimecres, els voluntaris –entre els que hi havia la futura alcaldessa, Ada Colau– van pentinar la ciutat a la recerca d’indigents. Ho van fer dividits en 160 grups d’entre tres i quatre persones, i sense despertar a les persones que trobaven dormint al carrer.

La fundació realitza aquest recompte cada any des de 2008 per conèixer amb exactitud la magnitud d’aquest fenomen. Aquesta metodologia, "contrastada" i "fiable", es fa servir arreu del món i s’ha demostrat que es tracta de l’única mesura fiable per fer una radiografia ajustada que permet avaluar si els programes aplicats fins el moment funcionen o no, definir noves mesures i decidir quants recursos cal destinar-hi.

Dimecres, en van trobar 892, però l’entitat sosté que en poden ser més, doncs els voluntaris no van poder accedir als parcs tancats i grans espais com Collserola o Montjuïc. L’Eixample, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc són els districtes amb més indigents.

En qualsevol cas, són un 6% més que els comptabilitzats el novembre de 2011 per les entitats de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (Xapsll), quan en van trobar 838. Tres anys i mig abans, al març de 2008, n’hi havia 658. És a dir, des de l’esclat de la crisi el nombre de persones que viuen al carrer a Barcelona ha augmentat un 35,5%.

Per a la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, és "inadmissible" que prop de 900 persones dormin al carrer i creu que els esforços de l’Ajuntament, que ha obert noves residències i pisos d’inclusió, és insuficient. Per això, va exigir "un pla de xoc urgent" amb més recursos i un model d’atenció individualitzada. En cap cas, "no es pot abandonar la idea d’aconseguir que no hi hagi persones dormint als carrers, un objectiu europeu que s’havia fixat per al 2015", va recordar.

El Parlament va aprovar recentment una moció d’ICV-EUiA que insta al Govern a impulsar "de forma immediata" un cens de les persones sense sostre que hi ha a Catalunya o que viuen en habitatges pocs segurs o inadequats. El cens s’hauria s’ actualitzar cada dos anys en coordinació amb els consistoris i les entitats que treballen amb aquest col·lectiu. A més, haurà d’incloure dades sobre els afectats, com la causa de la seva situació o l’ajuda que reben, per tal de millorar les polítiques.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento