15 anys apostant pel teatre de qualitat a Catalunya

El Premi BBVA de Teatre 2015 ha portat 6 espectacles de gira.El guardó el convoca la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i el BBVA.Va nèixer l'any 2001 a Osona per part de l'Obra Social de l'Antiga Caixa Manlleu.

Aquesta primavera, el Premi BBVA de Teatre 2015 ha portat a diversos espais i equipaments de tot Catalunya els sis espectacles finalistes de l'edició d'enguany. Durant tot l'abril, les obres Nadia, de La Conquesta del Pol Sud; Confidències a Al·là, de Sala Atrium; MedeaMaterialMedea, d'Arenal Teatre; M.A.R.I.L.U.L.A de La Lula; La Caputxeta Galàctica, d'Insectotròpics, i Locus Amoenus, d'Atresbandes han pujat als escenaris del Teatre Principal de Valls, l'ETC Teatre de Vic, el Teatre Ateneu de Tàrrega, l'Auditori Teatre de Calldetenes i el Teatre Municipal de Berga, respectivament.

El Premi BBVA de Teatre és convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i el BBVA. Va néixer el 2001 a Osona, com a iniciativa de l'Obra Social de l'Antiga Caixa Manlleu, per donar suport a les companyies de teatre amateur catalanes. «El Premi ha anat evolucionant», explica el seu director, Joan Roura, que afegeix: «El 2011 es va obrir als professionals, apostant per les companyies emergents». Roura, actor i director teatral, assenyala que, aquest any, «s'ha volgut escampar-lo per tot el país, portant les obres finalistes a diverses poblacions», ja que fins ara només es representaven a Osona. El premi demostra tenir, doncs, «voluntat de créixer i una dimensió de país». Per això, també ha augmentat el nombre d'obres finalistes, passant de quatre a sis.

Els objectius del Premi BBVA de Teatre són reconèixer els treballs de les companyies professionals, incentivar la creació i l'ofici teatral i vetllar per la difusió dels espectacles guanyadors.

Rigor, risc i qualitat

El certamen està obert a qualsevol tipus d'espectacle teatral de sala. En aquesta edició, s'hi han presentat 84 propostes de companyies teatrals residents a Catalunya. «Són espectacles de nivell molt alt», explica Roura, que també forma part del jurat al costat dels actors

Pep Ferrer i Pep Pla, l'actriu Amàlia Sancho i el programador de L'Atlàntida de Vic Ramon Ferrer. «El rigor, el risc i la qualitat caracteritzen els sis finalistes», ressalta.

Una gira de 16.000 euros

Una de les obres s'emportarà el premi al millor muntatge teatral, que consisteix en una gira de quatre representacions per diversos teatres de tot Catalunya valorada en 16.000 euros. Concretament, tres seran representades en equipaments de Teatres Amics i, una quarta, al Centre Cultural Terrassa.

Reconeixement a la feina feta

En el transcurs de la gala final a L’Atlàntida de Vic, l’11 de maig, es farà també un reconeixement a una entitat que utilitza el teatre com a eina per a uns objectius socials. Aquest any serà el Centre de Normalització Lingüística d’Osona pel seu projecte teatral amb les parelles lingüístiques. Per altra banda, el premi també reconeixerà una trajectòria professional. En aquest cas, s’homenatjarà a l’actor Jordi Banacolocha.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento