Els conductors sense cap punt augmenten un 17%

  • La velocitat, els semàfors en vermell i l'alcohol són els motius principals per perdre punts però l'ús del mòbil al volant és el principal causa d'accident mortal.
  • Les autoescoles ho atribueixen a què fan menys cursos de recuperació parcial.
  • El 53% dels conductors que en realitzen, no tornen a reincidir.
Un agent dels Mossos d'Esquadra observa l'interior d'un vehicle accidentat.
Un agent dels Mossos d'Esquadra observa l'interior d'un vehicle accidentat.
ACN
Un agent dels Mossos d'Esquadra observa l'interior d'un vehicle accidentat.

Un total de 4.617 conductors catalans van perdre tots els punts del carnet l'any passat, un 3,08% més que el 2013. A la província de Barcelona, però, l'augment va ser del 17,21%, en passar de 2.847 a 3.337 conductors sense cap punt, segons les dades de la Direcció General de Trànsit (DGT) a les que ha tingut accés 20minutos.

La presidenta de la Federació d'Autoescoles de Barcelona, Maria Olivera, atribueix aquest increment a que els conductors fan menys cursos de recuperació parcial de punts, que costen 170,81 euros més l'IVA. Quan se'n queden sense, no els queda més remei que fer el curs per recuperar el permís, que val 321,21 euros més l'IVA.

En qualsevol cas, sembla que els cursos funcionen ja que el 53% dels conductors que en realitzen, no tornen a reincidir. "Estan contents perquè els expliquen coses de seguretat viària que no havia sentit mai", afirma el president de l'associació de Prevenció d'Accidents de Trànsit (P(A)T), Ole Thorson, qui defensa centrar-se en el 47% que sí torna a infringir la llei. "Cal analitzar en què reincideixen i què no han entès", lamenta.

Precisament, la darrera reforma de la Llei de Trànsit i Seguretat Viària, que va entrar en vigor al maig de 2014, endureix les sancions per als reincidents. Així, el càstig per circular amb una taxa superior a la permesa és de 500 euros i la pèrdua d'entre 4 i 6 punts, però la multa serà de mil euros si és la segona vegada en un any o si el nivell d'alcohol doble el màxim autoritzat.

Els principals motius per perdre el carnet són l'excés de velocitat, saltar-se semàfors i conduir begut o drogat. Tot i això, la principal causa de mort a la carretera és l'ús del telèfon mòbil al volant. I es que, en la societat actual, "molts conductors no es poden concentrar", alerta Thorson, qui critica que les distraccions es percebin com atenuants.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento