Barcelona registra per primer cop més dones que homes en actiu

  • La crisi prioritza el treball femení perquè és més econòmic per a les empreses.
  • Elles cobren un salari un 17% inferior al d'ells.
  • L'escletxa salarial es manté tot i que hi ha més barcelonines amb estudis universitaris que barcelonins.
Dues dones es preparen per representar una obra que denuncia els prejudicis sexistes a Barcelona l'any 2013.
Dues dones es preparen per representar una obra que denuncia els prejudicis sexistes a Barcelona l'any 2013.
GUILLEM TRIUS / ACN
Dues dones es preparen per representar una obra que denuncia els prejudicis sexistes a Barcelona l'any 2013.

Per primera vegada a Barcelona, el nombre de dones que treballen és superior al dels homes, un fenomen que no s’havia donat mai, tot i que, en els darrers anys, elles han representat una mica més de la meitat de la població –el 52,68% el 2014–.

Així ho assenyalen les darreres dades de la regidoria de Dona i Drets Civils, que mostren que l’any passat hi havia 398.900 persones de sexe femení en actiu, mentre que els homes amb feina n’eren 395.900.

"És una dada que s’ha de posar en el seu context per veure el que hi ha al darrere", apunta a 20minutos Ana María González, sociòloga i investigadora de la Universitat Oberta de Catalunya, que assenyala que el motiu del repunt de dones treballadores pot ser que "la precarietat econòmica en la que es troben les famílies arran de la crisi" hagi obligat a buscar feina a dones a les que abans no els calia.

L’experta apunta que existeix la possibilitat que aquest augment de fèmines en actiu sigui conseqüència de què "la crisi prioritza el treball femení perquè costa menys diners".

I és que, segons les dades municipals, mentre que la mitjana salarial mensual per als homes és de 1.656,2 euros, el salari mitjà de les dones és de 1.372,5 euros al mes, un 17% inferior, amb una diferència de 283,7 euros.

Lourdes Ribas, presidenta de l’associació de dones emprenedores Asodame, assenyala que "aquesta dada és la que dóna l’Estat espanyol des de fa cinc anys" i que tot apunta que l’escletxa salarial és encara més gran. "UGT parla d’una diferència del 24% entre els sous de les dones i els homes", afirma. "La qüestió és molt greu. Quines pensions tindrem les dones, que tenim una esperança de vida més alta?", es pregunta González.

Les dades també mostren que el 2013 hi havia un 28,1% de dones amb estudis universitaris davant un 26,8% d’homes, però elles també predominaven en la categoria de sense estudis –eren el 8,9% enfront del 6,2% d’ells–. "A nosaltres ens demanen més titulacions que a ells i, en molts casos, estem sobrequalificades a les feines", afirma la sociòloga.

Tot i l’increment de dones treballadores, els homes dediquen menys temps a les tasques domèstiques: el 58,3%, d’una a menys de 20 hores. Elles, en un 73,2%, hi destinen entre 10 i 40 hores o més.

Elles emmalalteixen més

La regidoria de Dona i Drets Civils apunta que les dones «pràcticament dupliquen els homes entre els individus que qualifiquen el seu estat de salut de dolent o molt dolent» i ho atribueix a que elles "presenten una freqüència d’emmalaltir més elevada", en part per "l’escassa valoració social del paper de mestressa de casa i la manca de corresponsabilitat dins la llar".

L’esperança de vida de les dones, per contra, és superior. Viuen una mitjana de 85,7 anys, mentre que ells moren als 79,9 anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento