«CiU està a l’alça i el PSC a la baixa»

Xavier Trias . Candidat de CiU a l’ajuntament de Barcelona.
Xavier Trias. (Hugo Fernández)
Xavier Trias. (Hugo Fernández)
Xavier Trias. (Hugo Fernández)
A quin canvi es refereix amb el seu lema Trias pel canvi?

A un canvi de model. Ens hem basat en grans esdeveniments, però ara hi ha una desafecció de molta gent que diu: «l’èxit a mi de què em serveix?». El canvi és donar resposta a les necessitats de les persones i això vol dir canviar el model econòmic i social. També s’han de canviar les formes. S’han perdut les formes en aquest ajuntament, tenen una actitud molt partidista, de «manem sempre els mateixos i som els bons». S’ha de ser més obert i democràtic.

Quin és el gran problema que cal resoldre?

El problema més gros que té la ciutat és l’habitatge. L’Ajuntament ha badat: s’han venut el sòl i no han estat capaços de crear un parc d’habitatges de lloguer de propietat municipal.

I CiU, què proposa?

No vendrem mai més sòl públic i construïrem un parc d’habitatge propietat de l’Ajuntament, de manera que la gent pugui accedir a aquest habitatge amb el 30% del seu sou.

Un altre dels grans problemes que apunten els barcelonins és la inseguretat.

Posarem en funcionament una policia de proximitat durant els 100 primers dies de mandat. Necessitem una Guàrdia Urbana de barri que tingui presència al carrer, que no estigui a les oficines i que doni suport i ajut a la gent. Jordi Hereu diu que no ha d’existir, és un altre tema en el que estan distrets.

Si Trias surt alcalde, el ministeri de Foment tindrà un problema amb el traçat de l’AVE?

El ministeri es trobarà que Trias anirà a Madrid i demanarà que aquest traçat no es faci. Que es tirin endavant les obres d’una vegada perquè és una vergonya. Però sí que es trobaran amb que el Xavier Trias els exigirà que no es faci el traçat per sota de Barcelona perquè és llançar els diners. Perquè si no passa per l’estació de Passeig de Gràcia no té sentit assumir riscos com ara passar per sota de la Sagrada Família i la Pedrera.

De moment, a les enquestes s’indica com a guanyador el tripartit (PSC, ERC i ICV). Aquesta última setmana ha de servir per girar la truita?

La truita està mig girada. Ja he dit que no em crec les enquestes. En aquests moments estem frec a frec i jo crec que nosaltres estem a l’alça i el PSC està a la baixa.

En tot cas, sembla difícil que CiU tregui majoria absoluta. Quin seria el soci de govern?

El dia 27 a la nit sabrem amb qui podrem sumar i qui està disposat a sumar amb nosaltres. El tripartit en qualsevol moment es pot trencar.

El president de CiU, Artur Mas, ha aclarit que deixa total llibertat als candidats municipals per escollir pactes postelectorals. En el seu cas, seria possible un pacte amb el PP?

I per què quan el senyor Mas diu que donarà llibertat de pacte sempre es pensa en el PP i no es pensa en el PSC?

Perquè se li va preguntar sobre un possible pacte amb el PP i va contestar una resposta ambigua.

Nosaltres tenim la possibilitat de pactar amb tothom. De fet, hem pactat amb tothom: amb els socialistes, amb Esquerra i també és veritat que amb el PP. Pactarem amb els qui respectin les nostres propostes programàtiques.

Apuntava tan sols fa uns dies que ERC seria l’aliat «ideal». Encara ho manté?

Som un partit de centre i nacionalista i tindria una gran lògica que ens poguéssim entendre amb ERC. Però ara, això passarà o no passarà? No ho sé.

Però ha de ser alcalde el més votat?

El més votat és qui ha de governar. I sinó s’ha de fer una segona volta o s’ha de fer un invent, perquè aquest sistema electoral genera decepció en la gent.

Vostè es va definir com a socialdemòcrata, això li ha passat factura dins el partit?

No, perquè la majoria de la gent que conforma CDC són persones que tenen un plantejament liberal en economia però molt social-demòcrata en l’àmbit social.

Si CiU no governa, vostè ha dit que es quedarà els quatre anys a l’oposició. En tot cas, es tornaria a presentar com a candidat?

Sí. Però dependrà del partit en el seu moment. Jo em vaig comprometre a estar 12 anys a l’Ajuntament de Barcelona i espero que aquests vuit últims que hi passaré siguin com a alcalde.

Sense corbata

Part del cos que odia. Cap. Estic satisfet del meu cos. Vici preferit. Arrencar-me les pells dels dits. Polític al que li agradaria assemblar-se. A Jordi Pujol. Personatge de pel·lícula que li agradaria ser. Juli Cèsar, perquè va aconseguir dirigir el país amb honestedat personal. Pitjor defecte com a cap. Dono molta llibertat a la gent. Circumstàncies del seu primer amor. És personal. L’última vegada que es va fumar un porro. Mai. Sols vaig fer alguna calada. Ha vist pel·lícules porno alguna vegada? Sí. Ara, fent zapping, quasi és obligat. És vergonyós! Posar la rentadora o planxar la roba? És més fàcil posar la rentadora, però no ho faig perquè no tinc temps. Fa la compra? De tant en tant. Canta a la dutxa? Cada cop menys. Es desvetlla a la nit? No. Si pogués escollir, com li agradaria morir? Acompanyat de la família i conscient. Ajudaria a morir a un ésser estimat en situació terminal? Dic sí a les cures pal·liatives i no a l’eutanàsia. On passarà les vacances? A Menorca. Li agraden els compliments? No em desagraden. L’última vegada que es va emborratxar. Als 16 anys, al viatge de final d’estudis. Li agrada córrer a la carretera? Sí que m’agrada però no es pot. Quina olor fa Barcelona? És un contrast d’olors. Olor d’èxit i al mateix temps de pobresa.

Les preguntes dels lectors

«L’error de l’àrea verda ha estat convertir-la en una gran àrea blava»

1 Es pagarà per aparcar les bicicletes? Se’n potenciarà l’ús? (Jaume)

«Hi haurà una gran explosió de l’ús de la bicicleta a Barcelona i, per tant, o se n’ordena l’ús o crearem un problema gravíssim. S’ha de regular bé per on han de circular i en quines condicions. És evident que les bicicletes no han de pagar per aparcar».

2 Realment, farà que la zona verda sigui gratis? (Jose)

«La farem! Jo crec que el gran error de l’àrea verda ha estat convertir-la en una gran àrea blava. Estic d’acord en fer aparcament per a residents, però crec que, si ja paguem l’impost de circulació, hauria de ser gratis».

3 Després de governar durant 28 anys, els socialistes encara poden aportar noves idees? (Laia)

«Jo crec que no. I, a més, Jordi Hereu explica d’una manera molt clara que faran més del mateix. Si hi ha problemes de cohesió social, no crec que ho pugui arreglar qui ha portat Barcelona a aquesta situació».

Bio

Xavier Trias va néixer a Barcelona al 1946. Llicenciat en Medicina i Cirurgia, va exercir com a pediatra a l’Hospital Vall d’Hebron. Va ser conseller de Sanitat i de Presidència i portaveu de CiU al Congrés al mandat de Jordi Pujol.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento