El soroll i la neteja copen el nou servei de mediació

  • Aquests conflictes veïnals "col·lapsen" els jutjats.
  • El sistema es va engegar al març i és gratuït.
  • Un tècnic s’asseu amb les parts per resoldre el problema.
Un fort volum de la música que retruny les parets, reg de plantes fora d’hores o un veí que incompleix el seu torn de neteja de l’escala. Un nou servei de mediació municipal intenta des del març passat que aquests conflictes no acabin als jutjats o en denúncies administratives.

Un mediador professional propicia el diàleg entre els veïns enfrontats amb l’objectiu d’arribar a un acord que serà signat i és vinculant.

Totalment gratis

Aquest recurs és gratuït i s’activa quan les parts ho sol·liciten. Actualment, sols hi ha 20 casos en procés perquè el servei és recent i està en fase d’estudi.

"La majoria de les disputes són per temes relacionats amb sorolls, neteja o usos d’espais comunitaris", afirma el director de Serveis de Prevenció de l’Ajuntament, Josep Maria Lahosa.

Solució en 40 dies

El procés de mediació té una durada estimada de 40 dies i és guiat per un tècnic expert del Col·legi de Psicòlegs.

El servei pretén recuperar la cultura del diàleg i implicar el ciutadà en la gestió dels seus conflictes. Lahosa asegura que els conflictes veïnals "col·lapsen els jutjats" i creen "malestar a la comunitat".

No totes les disputes arriben a bon port. Una dona es va discutir amb el seu veí perquè li molestava que toqués el piano. No van arribar a cap acord, però van reconèixer que el procés els havia ajudat a canviar la seva relació veïnal.

Aquest recurs de mediació no és el primer. La Urbana té experiències com la Policia Comunitaria, que al 2006 va fer 10.355 entrevistes amb veïns, comerciants i entitats.

Mossos i Urbana proposen casos

Qualsevol persona pot sol·licitar el servei de mediació al seu districte.

Tanmateix, molts casos són activats a partir d’una proposta d’agents de la Guàrdia Urbana o dels Mossos. Quan un policia detecta un conflicte entre veïns que no suposi una infracció informarà de la possibilitat de recórrer a la mediació municipal.

Si les parts accepten, hauran d’omplir un formulari i la secretaria tècnica del districe les avisarà per iniciar el procés.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento