Les sol·licituds de descomptes en els impostos es disparen

  • En municipis com L'Hospitalet gairebé s'han duplicat per la crisi.
  • Les famílies s'acullen a ajornaments, bonificacions i fraccionaments de tributs.
  • A Catalunya, les peticions de fraccionaments han pujat un 21% en un any.
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.
ACN
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

Haver de pagar els impostos s’està convertint en un malson per cada cop més persones que han de fer malabarismes per arribar a final de mes. Des de l’inici de la crisi econòmica, el nombre de sol.licituds de bonificacions, ajornaments i fraccionaments en l’abonament dels tributs municipals i autonòmics ha anat pujant any rere any, fins a duplicar-se en alguns casos, segons constaten l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i el Departament d’Economia de la Generalitat.

D’una banda, perquè augmenten els ciutadans amb problemes de diners i, de l’altra, perquè les administracions han anat relaxant les condicions per acollir-s’hi.

Segons dades de l’Agència Tributària de Catalunya, les peticions de pagament fraccionat dels impostos autonòmics van ser 2.257 l’any 2013, un 20,9% més que el 2011 (1.866).

A L’Hospitalet, el segon municipi més gran de Catalunya, els ajuts per escassa capacitat econòmica per l’IBI sol·licitats i concedits van ser 1.148, un 45% més que l’any anterior (790). Però, entre l’any passat i el 2010, quan van ser 629, gairebé es van duplicar. Enguany es destinaran 95.000 euros, un 18,75% més que el 2014, a aquests ajuts, que van oscil·lar entre els 50 i 80 euros entre el 2010 i el 2014.

Segons expliquen fonts de l’Ajuntament, fins l’any 2012 el Consistori  contemplava bonificacions en l’Impost de Béns Immobles (IBI) "dirigides sobretot a gent gran", però, a partir del 2013, les va ampliar perquè se’n poguessin beneficiar "més persones amb rendes baixes i les famílies monoparentals".

Un altre exemple és Santa Coloma de Gramenet, la tercera localitat més poblada, on les sol·licituds d’ajornaments i fraccionaments es van multiplicar per 5 entre el 2009 (78) i el 2013 (397). Entre el 2012 i el 2013 van créixer un 21%.

"Ens estem ensortint"

Miquel Buch, president de l’ACM i alcalde de Premià de Mar, apunta a 20minutos que "ampliant els sistemes de descomptes en els impostos per a la població amb dificultats econòmiques, els ajuntaments catalans han sabut adaptar-se a les demandes dels ciutadans". Però, els consistoris s’han trobat amb esculls: "És dificil perquè el finançament dels ajuntaments és baix i, a més, estem prestant serveis que no ens corresponen, però ens n’estem sortint".

A passar per caixa al febrer

Passat el gener, mes econòmicament ja complicat després de les despeses del Nadal, al febrer començarà el període de pagament dels impostos municipals, com marquen els calendaris del contribuent municipals. A la ciutat de Barcelona, per exemple, des de l’1 de febrer fins a l’1 d’abril es podrà abonar l’IBI i, del 15 de febrer al 15 d’abril, la taxa de guals i la de les terrasses a la via pública. A Badalona, el període per poder pagar l’IBI anirà del 30 de gener fins a l’1 d’abril.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento