Les plantes de gestió de residus de l'àrea metropolitana generen prop de 800 llocs de treball

  • Els 4 Ecoparcs donen feina a 420 persones i les deixalleries metropolitanes a 138.
  • Les millores tècniques en les plantes de reciclatge generen més llocs de treball.
  • Cada habitant de l'àrea metropolitana va generar 425,9 quilos de residus al 2013.
Dues treballadores participen en el procés de selecció de residus manual del Centre de Tractament de Residus Metropolitans de Gavà-Viladecans.
Dues treballadores participen en el procés de selecció de residus manual del Centre de Tractament de Residus Metropolitans de Gavà-Viladecans.
HUGO FERNÁNDEZ
Dues treballadores participen en el procés de selecció de residus manual del Centre de Tractament de Residus Metropolitans de Gavà-Viladecans.

L'informe Més feina, menys escombraries, publicat el 2010 per l'associació Friends of Earth Europe, indica que la Unió Europea podria crear entre 563.000 i 750.000 llocs de treball per reciclar el 70% dels principals fluxos de residus municipals, comercials, industrials, de construcció i enderrocament que es generen.

Les plantes de gestió i tractament de residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) estan en aquesta línia de «més feina, menys escombraries», ja que, amb la seva activitat, generen  prop de 800 llocs de treball directes.

Es calcula que 7.000 persones treballen en la recollida i gestió de residus a l'àrea metropolitana de Barcelona. Els quatre Ecoparcs donen feina a 420 persones, les plantes de compostatge a nou i les deixalleries metropolitanes i municipals a un total de 138. Dins d'aquesta filosofia, les millores tecnològiques i tècniques en les plantes de reciclatge són beneficioses pel medi ambient i no destrueixen llocs de treball, sinó que en generen més.

Remodelació integral

Un exemple és la remodelació integral i automatització de la Planta de Triatge de residu mínim de Molins de Rei (PTMR),una de les tres plantes de triatge d'envasos gestionada per l'AMB, en la que s'han mantingut tots els llocs de feina. L'automatització dels processos no ha implicat, doncs, cap disminució de les persones que hi treballen. La cabina de control del centre s'ha mantingut i s'han adaptat les funcions de control de qualitat a la selecció de materials automatitzada. Les obres van finalitzar aquest mes de gener i incorporen els darrers avenços tecnològics en l'automatització del procés de selecció d'envasos lleugers, que fins ara era manual, però sense repercutir en els llocs de treball.

Gràcies a les millores en automatització, les instal·lacions de Molins de Rei podran augmentar la capacitat de tractament en un 25% fins arribar a les 20.000 tones de residus per any. Fins al moment es tractaven fins a 15.000 tones. El Director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l'AMB, Joan Miquel Trullols, destaca els beneficis laborals de les plantes als municipis on s'ubiquen: «Les plantes generen llocs de treball en les poblacions del voltant».Trullols recorda que la modernització no redueix la força de treball: «Abans no hi havia tanta maquinària, ara es necessiten més manteniment  i ocupa gent».

Actualment està a punt d'inaugurar-se la renovada planta de triatge i voluminosos de Gavà-Viladecans (les obres van començar el passat juliol).

Assumpta Escarp, vicepresidenta de Medi Ambient de l'AMB, ressalta la importància «de transformar els residus en recursos donant-los una nova vida» i el gran valor d'aquest tipus d'equipaments «en un territori tan densament poblat com ho és l'àrea metropolitana de Barcelona».

Les llars metropolitanes generen menys residus

Durant el passat any 2013, cada habitant de l'àrea metropolitana de Barcelona va generar 425,9 quilos de residus domèstics. La xifra confirma la disminució en la generació de residus per part dels seus habitants, iniciada l'any 2008, la qual es troba per sota dels 500 quilos per persona i any. I això que la població ha crescut en un 1,2%. A les plantes de tractament de residus s'ha creat una indústria catalana especialitzada en aquest tipus d'equips i que, fins i tot, ara també exporta a l'exterior.

Centre de Tractament de Residus Metropolitans de Gavà-Viladecans

Va entrar en funcionament l'any 1992 i processa els residus de la fracció d'envasos provinents de la recollida selectiva. Es procedeix a separar els diferents materials (PET, PEAD color, PEAD natural, plàstic mixt, ferro i alumini per enviar-los a les instal·lacions de reciclatge. La planta té capacitat per tractar 24.000 tones d'envasos l'any i 50.000 tones de residus voluminosos l'any. S'ha renovat la maquinària per automatitzar el procés al complet en un projecte que ha costat 8 milions d'euros. S'ha aconseguit una instal·lació més eficient, sostenible i segura i una nova línia per al tractament de residus voluminosos, que fins ara estava ubicada a l'aire lliure, de les més modernes d'Europa.

Planta de Triatge de Molins de Rei (PTMR)

La planta de selecció de residus inorgànics de Molins de Rei és una de les tres plantes de triatge de residus gestionada per l'AMB. Ha estat totalment remodelada i automatitzada, mantenint els llocs de treball. S'ha incorporat un sistema de control conegut com a SCADA que permet que el treballador responsable de la planta controli tot el procés en tot moment des del seu despatx. Una altra millora ha estat la instal·lació d'una càmera tèrmica que detecta qualsevol focus de temperatura en la pila de residus que pugui provocar un incendi. Tots els materials que són separats a la planta s'acumulen i es compacten en bales per tal de transportar-los a les empreses que s'encarreguen del seu reciclatge.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento