Baixa el preu de la T-10 i es congelen els preus públics en l'any electoral del 2015

  • Les administracions es decanten per congelar la majoria de preus públics, al ser 2015 any electoral.
  • La T-10 d'una zona es rebaixa un 3,4% i passa a costar 9,95 enlloc dels 10,30 euros actuals.
  • El rebut de l'aigua s'apuja de mitjana uns 50 cèntims al mes a Barcelona.
Tren de Rodalies.
Tren de Rodalies.
ARXIU
Tren de Rodalies.

Amb la vista ja posada en un 2015 que és any electoral, les diferents administracions han optat per congelar la majoria de preus públics i taxes, però cal tenir en compte que la mesura arriba en un any en què l'IPC, precisament, baixa, amb la qual cosa es pot produir alguna pujada de preu encoberta.

Bicing. El servei públic de bicis queda congelat als 47,16 euros per a l'abonament anual.

Metro i bus. La T-10 d'una zona  es rebaixa un 3,4% i passa a costar 9,95 euros enlloc dels 10,30 actuals. Aquest descompte també s'aplica a la resta de zones de la T-10 i als títols bonificats T-Trimestre per a aturats i T-70/90 per a famílies nombroses i monoparentals. La resta de títols mantenen el seu preu el 2015. Del 2008 al 2014, la T-10 s'havia encarit un 43%.

Llum i gas. El Govern central congela els peatges de la tarifa elèctrica (que suposen el 41% de la factura). Amb la baixada dels preus del petroli, el Ministeri d'Indústria calcula que les llars pagaran un 3% menys de mitjana en el rebut del gas.

Aigua. El rebut de l'aigua s'apuja de mitjana uns 50 cèntims al mes a Barcelona (gairebé un 2,5%) i la seva àrea metropolitana (un total de 23 municipis), que reben el servei de l'empresa público-privada formada per l'AMB i Agbar.

Peatges. Foment manté el preu dels peatges de les autopistes i estudia aplicar rebaixes en hores vall.  La Generalitat implanta l'1 de gener el peatge tancat virtual a la C-32 al Maresme i al Garraf, que pot suposar descomptes del 80%, ja que  l'usuari paga pel recorregut real fet.

Renfe. Les tarifes fora de Catalunya de Cercanías, Feve, Mitja Distància i Avant pugen  un1,85%. L'AVE no varia de preu i la Generalitat congela els títols de Rodalies i Regionals.

Taxis. El preu per quilòmetre en dies feiners ha passat d'1,03 a 1,07 euros; s'ha recuperat el suplement d'un euro per maleta suprimit el 2013 i, per primer cop, s'ha implantat una tarifa plana de 39 euros per trajectes entre el Port i l'Aeroport.

Manteniment d'impostos municipals

El darrer Ple de l'Ajuntament va aprovar els pressupostos de Barcelona pel 2015. Els comptes es xifren en 2.550,60 milions d'euros, un 2,8% més que el 2014. Més de 32,5 milions es destinen al transport públic metropolità.  Amb el grup del PSC es va pactar reduir 35 cèntims la T-10 i congelar la resta de tarifes de transport.

Amb ERC, el govern municipal de CiU va acordar la millora de les tarifes de l'àrea blava per als agremiats i la congelació de les ordenances fiscals, els principals preus públics –com el Tibidabo, el Zoo i les escoles bressol– i la recollida de residus comercials.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento