Reprenen l’expropiació de 300 cases a Torre Baró

  • 50 veïns han rebut ja la notificació i la resta haurà de marxar del barri properament.
  • Denuncien que les indemnitzacions ofertes són baixes.

250 famílies del barri de Torre Baró estan pendents de l’expropiació de casa seva.

Des de l’any 2004 han estat ja una cinquantena més les finques expropiades o que a hores d’ara encara estan en procés de negociació. De fet, la majoria d’elles han rebut darrerament la notificació d’afectació.

Més de la meitat d’aquestes famílies han presentat recursos i una quinzena estan pendents de presentar un contenciós administratiu perquè no volen marxar de casa.

Les finques, en la seva majoria construïdes als anys 50 sense permís d’edificabilitat, però sense que l’Ajuntament s’hi oposés, segons els veïns, estan ara afectades per les intervencions urbanístiques que es deriven de la modificació del 2003 del Pla General Metropolità.

Indemnitzacions baixes

Els veïns han denunciat que l’import de les indemnitzacions que l’Ajuntament de Barcelona els ha ofert perquè marxin de casa és fins a vuit vegades inferior al preu taxat de mercat. Els ofereixen pisos de protecció al mateix barri, però els veïns es queixen que el preu és més alt que el que reben d’indemnització.

El regidor del Districte de Nou Barris es va comprometre al mes de març passat, segons diuen els veïns, a incrementar l’import de les indemnitzacions. L’Ajuntament no ho ha confirmat.

Pendents de marxar de casa

Rosario Flores. Calle Castellfollit. 79 años.

"No tengo adónde ir"

«He trabajado mucho para tener lo que tengo, y ahora no quiero que me echen», explica Rosario Flores, que hace 35 años que vive en Torre Baró. Su marido sufre invalidez y, pese a que recientemente le ha tocado un piso de protección en el mismo barrio, no puede acceder a él «porque no tengo suficiente dinero, sólo me ofrecen 14 millones de pesetas y el piso me costaría 26».

Núria Vives. C/ Sant Quirze Safaja. 60 anys.

"Veure això és insuportable"

«No hem presentat recursos, l’experiència dels nostres veïns ens ha demostrat que si la indemnització que l’Ajuntament ens ofereix d’entrada és baixa, encara ho és més després que el Jurat d’Expropiació de Catalunya revisi l’import».

Vivo en una casa de tres plantas y 243 metros cuadrados y el Ajuntament me ofrece 30 millones de indemnización
La Núria Vives i la seva família, que viuen al barri des de fa 40 anys, s’han donat per vençuts després de veure com enderrocaven la casa dels seus veïns.

Miguel Robles. Calle Avinyonet. 63 años.

"Lo tengo todo aquí"

"Nos echan a la calle y nos dan lo que ellos quieren, no me dan siquiera lo necesario para comprarme otra vivenda... No sé qué vamos a hacer mi mujer y yo".

"Vivo en una casa de tres plantas, 243 m2 y 533 m2 de terreno, y sólo me ofrecen 30 millones de pesetas". Tenía que abandonar hoy su casa, pero recibió una carta que aplazaba la fecha. Su hermana, que vivía al lado, se fue hace tres meses.

Javier i J. Antonio Moreno. C/ Avinyonet.

"Lluitem per salvar el barri"

Tots dos pertanyen a l’U de Nou, l’Associació de Propietaris i Afectats de Torre Baró que està encapçalant l’oposició a les expropiacions. "Ens conformaríem amb què almenys les indemnitzacions fossin justes". Tots dos són coneguts al barri i saben indicar amb total precisió què passarà amb cada casa de Torre Baró. "S’expropiarà el 20,5% del barri, unes 300 propietats particulars. És molt injust i estan matant el barri", denuncia el Javier.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento