Maragall afirma que no «valia la pena» l’esforç per reformar l’Estatut

L’expresident hauria optat per canviar abans la Constitució. Montilla no «vol fer d’historiador» i Mas es declara «perplex».
L’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, pensa que no «valia la pena» l’esforç dedicat a reformar l’Estatut, impulsat per ell mateix, i que va ser una «errada» no fer abans «la reforma de la Constitució espanyola».En una entrevista al diari italià Europa, Maragall va recordar que el text «encara no és del tot estable» perquè té diversos recursos presentats al Tribunal Constitucional que no es resoldran fins que no «passin anys».

«Vist amb perspectiva», Maragall hauria optat per incloure a l’article 2 de la Constitució que Catalunya, Galícia i el País Basc són nacionalitats històriques.

El president de la Generalitat, José Montilla, no es va mostrar molt entusiasmat per les paraules de Maragall: «No vull fer d’historiador», va dir. També va recordar que la llei és vigent.

Sorpresa a l’oposició

Artur Mas (CiU) es va mostrar «sorprès i perplex». Creu que és «un contrasentit» perquè les crítiques són d’un impulsor de l’Estatut.

El PSC no comparteix les paraules de Maragall, que atribueix «a la seva manera de ser». ERC comparteix la decepció de Maragall i ICV creu que, sense l’Estatut, Maragall encara seria president de la Generalitat. Josep Piqué (PP) interpreta que Maragall va dir el que ell estava dient des de fa temps, mentre que Ciutadans pensa que l’«errada» va ser «voler reformar la Constitució via Estatut». Per al president espanyol, Rodríguez Zapatero, l’Estatut es va desplegant ràpid.

El català, «una llengua espanyola»

El president català, José Montilla, i la madrilenya, Esperanza Aguirre, van advocar ahir pel «seny i la responsabilitat» per «estrènyer llaços» entre les dues comunitats. Això, per damunt de «controvèrsies», com el documental de Telemadrid sobre la suposada discriminació dels castellanoparlants a Catalunya. Aguirre, que també va parlar en català, «una de les llengües espanyoles més importants», creu que les declaracions de Pepe Rubianes a TV3 «van insultar greument Espanya». Tots dos van firmar ahir un conveni de col·laboració.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento