Gràcia, Sant Gervasi i l'Eixample són les zones més contaminades, segons Ecologistes en Acció

  • Segons un estudi d'Ecologistes en Acció, que denuncia "la manca absoluta de compromís" de les administracions.
  • La contaminació de Barcelona i l'àrea metropolitana s'estén fins al Pirineu i les Terres de l'Ebre en forma d'ozó troposfèric.
  • L'ONG alerta de l'augment de benzopirè a la plana de Vic per la biomassa.
  • Un de cada tres espanyols respira aire contaminat, segons l'organització.
Industria química del Camp de Tarragona, zona de especial vigilancia.
Industria química del Camp de Tarragona, zona de especial vigilancia.
NÚRIA TORRES/ACN
Industria química del Camp de Tarragona, zona de especial vigilancia.

Gràcia, Sant Gervasi i l'Eixample són els districtes amb més contaminació de Barcelona, doncs les estacions de control van registrar nivells de partícules en suspensió (PM10 i PM25,) i de diòxid de nitrogen per sobre dels recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), segons un estudi d'Ecologistes en Acció, que analitza les dades recollides per 126 estacions durant el 2013.

En concret, a l'estació ubicada entre Sant Gervasi i Gràcia es van superar set dies els límits de PM10 recomanats per l'OMS, i 22 dies els de PM2,5, quan en tots dos casos aconsella no sobrepassar-los més de tres. Pel que fa a l'estació de l'Eixample es van superar 5 i 28 vegades els nivells diaris recomanats.

Altres zones amb gran nivell de contaminació són la plaça Universitat de Barcelona, Sant Adrià del Besòs, el Parc del Mil·leni de Gavà, a Viladecans, a Barberà del Vallès, a Martorell, Rubí, Sabadell i Terrassa, entre altres. Amb tot, el 60% dels catalans respira aire contaminat, es tracta dels que viuen a l'àrea de Barcelona i al Baix Llobregat-Vallès.

L'estudi alerta que el trànsit rodat i l'activitat industrial de Barcelona i l'àrea metropolitana i, en menor mesura, el trànsit marítim de naus amb origen o destí al Port de Barcelona, provoquen un alt nivell de contaminació que s'estén per tot Catalunya arribant, en forma d'ozó troposfèric, a zones tan allunyades com el Pirineu o les Terres de l'Ebre.

Al Pirineu Oriental i al Prepirineu, per exemple, es van superar 119 i 151 vegades, respectivament, els nivells d'ozó tropoesfèric recomanats per l'OMS, i a les Terres de l'Ebre, 133 cops. La normativa, però, estableix que com a màxim es poden superar 75 vegades els límits fixats en tres anys.

A més, a l'estació de Manlleu es va superar el nivell de benzopirè, una perillosa substància cancerígena, l'augment del qual podria estar relacionat amb el desenvolupament progressiu a la zona de l'aprofitament energètic de la biomassa. La Generalitat, però, no ha estudiat les causes, segons Ecologistes en Acció.

L’ONG critica que durant prop de quatre anys Catalunya no ha tingut un pla de millora de la qualitat de l’aire, fet que demostra "la manca absoluta de compromís de les diferents administracions catalanes". A més, el pla aprovat recentment inclou mesures ja aplicades i sense capacitat efectiva per reduir les emissions. Entre les mesures, hi ha descomptes per al transport públic i els vehicles elèctrics i encariments dels peatges i els aparcaments.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento