Premi al projecte Vincles BCN per trencar l'aïllament de la gent gran

  • Barcelona s'ha endut el Mayors Challenge, entre 155 propostes internacionals.
  • Un sistema informàtic mòbil o en tauleta permet a l'usuari connectar-se.
  • El guardó el promou la fundació de l'exalcalde de Nova York, Michael Bloomberg.
El alcalde de Nueva York, Michael Bloomberg, en una foto de archivo.
El alcalde de Nueva York, Michael Bloomberg, en una foto de archivo.
GTRES
El alcalde de Nueva York, Michael Bloomberg, en una foto de archivo.

El projecte Vincles BCN pretén generar una xarxa de confiança per tal que les persones d'edat avançada se sentin menys soles i pugui millorar la seva seguretat com a col·lectiu sensible. Barcelona ha aconseguit guanyar el Mayors Challenge, un premi que ha rebut imposant-se per davant de les 155 propostes presentades. La de Barcelona aboga per trencar l'aïllament social que pateix la gent gran. Vincles BCN rebrà ara una aportació de cinc milions d'euros que ajudaran a implantar aquest programa a la ciutat.

Però, com funciona? S'ha creat un sistema informàtic específic que es pot instal·lar en una tauleta o en un dispositiu mòbil i que permet a la persona gran usuària fer trucades, enviar missatges de veu o tenir un seguiment de la medicació que li toca prendre, entre d'altres funcionalitats que l'ajuden en el seu dia a dia.

Un total de 21 ciutats europees van ser finalistes del Mayors Challenge 2013-2014, essent Barcelona la guanyadora. Aquest guardó el promou la Bloomberg Philanthropies, una fundació presidida per l'exalcalde de Nova York, Michael Bloomberg, que busca promoure, estimular i impulsar idees innovadores que resolguin reptes als quals s'enfronten les ciutats actuals per tal de millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

Aquest projecte l'ha treballat l'Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l'Ajuntament de Barcelona i contempla la creació d'un entramat  de suport públic i privat a les persones grans, tenint en compte el seu entorn de familiars i amics, així com els treballadors socials i els voluntaris.

Xarxes de confiança

Vincles BCN es vol apropar a un total de 20.000 persones que generaran 20.000 xarxes de confiança que inclouran a 100.000 persones. L'Ajuntament de Barcelona, dins d'aquest projecte, facilitarà una tauleta i la connexió a Internet a totes les persones grans que, segons el parer de Serveis Socials, tinguin la necessitat de fer ús del sistema de xarxes de confiança i no tinguin prou recursos econòmics.

Segons l'alcalde, Xavier Trias, Vincles BCN és «un bon exemple de com a Barcelona està utilitzant la innovació i la tecnologia per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans». De fet, aquest projecte contribueix a què la gent gran de la ciutat aprofiti també al màxim les noves tecnologies.

Barcelona ha guanyat el Mayors Challenge amb el projecte Vincles BCN en una competició molt disputada. «Hem rebut grans propostes des de tota Europa i la competició d'aquest any ha estat molt lluitada. La decisió del jurat no ha estat fàcil, però les cinc idees guanyadores representen el millor i totes tenen el  potencial per millorar la qualitat de vida dels ciutadans», va afirmar Michael R. Bloomberg, fundador de Bloomberg Philanthropies a l'hora de fer públics els guardons Mayors Challenge 2013-14.

Altres projectes

La ciutat de Varsòvia (Polònia) va presentar el disseny d'un sistema d'informació urbà per a persones cegues o amb poca visibilitat. La idea és la d'instal·lar beacons per tota la ciutat que envien senyals orientatives als smartphones, evitant que les persones amb poca autonomia visual es perdin.

La ciutat de Kirklees (Regne Unit) acumula tots els béns que l'Estat no utilitza i els anuncia en una web per tal que els ciutadans els puguin emprar en préstec o en intercanvi. La ciutat d'Atenes (Grècia) va presentar una plataforma pública per a ciutadans compromesos amb els seus barris. La crisi grega ha afectat a la infraestructura de la capital.

L'Ajuntament d'Estocolm (Suècia) va aportar un sistema de lluita contra els efectes del canvi climàtic demanant als ciutadans que portin les seves deixalles verdes a uns contenidors específics per produir biochar, una substància orgànica que augmenta el creixement dels arbres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento