Uns 3.000 aspirants a conduir no han pogut examinar-se per manca de funcionaris

  • Les autoescoles denuncien que l'Estat no reposa el personal.
  • Si fa un any s'examinava cada cinc dies, al juliol s'ha fet cada 20.
  • Recullen signatures entre l'alumnat per fer una reclamació al Síndic.
Un cotxe de pràctiques en una imatge d'arxiu.
Un cotxe de pràctiques en una imatge d'arxiu.
Arxiu
Un cotxe de pràctiques en una imatge d'arxiu.

Centenars, fins i tot milers d'alumnes aspirants a conduir s'han quedat aquest estiu sense poder examinar-se. El problema s'ha estat denunciant des de fa quasi un any: falten funcionaris que examinin, sobre tot a Barcelona, però també a Lleida i Tarragona. Darrere d'aquesta llista d'espera, hi ha les retallades estatals.

«Estem examinant supermalament, no tenim prou examinadors», resumeix la presidenta de la Federació d'Autoescoles de Barcelona (FAB), Maria Olivera, qui constata que per cada centre de la província (n'hi ha un miler), hi ha almenys tres alumnes que no s'han pogut examinar abans que tanquin a l'agost. Això suposa un mínim de 3.000 aspirants que hauran de pagar més pràctiques mentre esperen data.

Si fa un any s'examinava cada cinc o sis dies, al gener ja es feia cada deu, a mitjans de juny cada 15, i ara mateix cada 20 dies. A més, les autoescoles també perden ingressos, donat que només poden presentar-se a 12 exàmens, quan l'any passat podien arribar fins als 22 alumnes presentats.

És per això que estan recollint firmes entre els alumnes, i ja en tenen mig miler, per reclamar al Síndic de Greuges que reclami a l'Estat que s'incorporin més examinadors.

Segons un estudi de l'Asociación Provincial de Autoescuelas de Zaragoza, a Barcelona es depassa la ràtio per examinador en un 26%.

Reposició de funcionaris

A la província de Barcelona hi ha actualment 58 examinadors, quan n'havien estat 70. En dos anys hi ha hagut una vintena de jubilacions deixant vacants que no s'han cobert. Ara, s'han convocat oposicions però les autoescoles temen que no s'arribi als 15 treballadors que es necessiten, com a mínim, per cobrir la demanda. Fins al desembre no s'incorporaran a la feina.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento