Autoescola
Un cotxe de pràctiques en una imatge d'arxiu. Arxiu

Centenars, fins i tot milers d'alumnes aspirants a conduir s'han quedat aquest estiu sense poder examinar-se. El problema s'ha estat denunciant des de fa quasi un any: falten funcionaris que examinin, sobre tot a Barcelona, però també a Lleida i Tarragona. Darrere d'aquesta llista d'espera, hi ha les retallades estatals.

«Estem examinant supermalament, no tenim prou examinadors», resumeix la presidenta de la Federació d'Autoescoles de Barcelona (FAB), Maria Olivera, qui constata que per cada centre de la província (n'hi ha un miler), hi ha almenys tres alumnes que no s'han pogut examinar abans que tanquin a l'agost. Això suposa un mínim de 3.000 aspirants que hauran de pagar més pràctiques mentre esperen data.

Estem examinant supermalament, no tenim prou examinadorsSi fa un any s'examinava cada cinc o sis dies, al gener ja es feia cada deu, a mitjans de juny cada 15, i ara mateix cada 20 dies. A més, les autoescoles també perden ingressos, donat que només poden presentar-se a 12 exàmens, quan l'any passat podien arribar fins als 22 alumnes presentats.

És per això que estan recollint firmes entre els alumnes, i ja en tenen mig miler, per reclamar al Síndic de Greuges que reclami a l'Estat que s'incorporin més examinadors.

Segons un estudi de l'Asociación Provincial de Autoescuelas de Zaragoza, a Barcelona es depassa la ràtio per examinador en un 26%.

Reposició de funcionaris

A la província de Barcelona hi ha actualment 58 examinadors, quan n'havien estat 70. En dos anys hi ha hagut una vintena de jubilacions deixant vacants que no s'han cobert. Ara, s'han convocat oposicions però les autoescoles temen que no s'arribi als 15 treballadors que es necessiten, com a mínim, per cobrir la demanda. Fins al desembre no s'incorporaran a la feina.

Consulta aquí más noticias de Barcelona.