El dolor no deixa treballar més de 100.000 catalans

Els dolors crònics afecten el 28% de la població i n’incapaciten el 6%.  Provoquen baixes laborals i una taxa d’atur elevada en el col·lectiu
Gairebé una de cada cinc persones a Catalunya pateix dolor crònic, ja sigui moderat o intens. Si afegim els casos lleus, la proporció es dispara fins al 28%, el que representa «un problema de salut greu», segons el cap de Reumatologia de l’Hospital Clínic, Antonio Collado.

Entre el primer grup, el dels casos més seriosos, al 20% els provoca greus problemes laborals: baixes, incapacitats, absentisme... Amb les dades de població activa a la mà, més de 100.000 catalans es trobarien actualment en aquesta situació. «El dolor és l’epidèmia silenciosa de la societat moderna», va definir Collado durant la presentació del curs Pain sobre el Dolor, que té lloc avui amb el suport de la Fundació Grünenthal, la Societat Espanyola de Reumatologia i la Societat Espanyola del Dolor.

Despesa milionària

Les repercussions de la incapacitació pel dolor crònic són difícils de quantificar, segons el doctor Víctor Mayoral, de l’Hospital de Bellvitge, ja que són les malalties, i no el dolor com a tal, les que motiven les baixes. Tot i així, es calcula que les despeses derivades del dolor suposen el 2,8% del PIB, uns 2.342 milions d’euros anuals.

El mal d’esquena és el més freqüent

Per tipus de dolor, el d’esquena és el més comú. El 34% dels casos d’incapacitats laborals transitòries són pel mal d’esquena, des del coll a la zona lumbar. El segueixen en el rànquing les cefalees (mal de cap) i el dolor a les articulacions. Segons va explicar el doctor Collado, la taxa d’atur entre les persones que pateixen dolor crònic triplica la de la resta de la població. Un estudi de la Societat Espanyola del Dolor ha mostrat que gairebé un de cada tres pacients han patit baixes laborals a conseqüència del dolor.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento