Cambrers i venedors són algunes de les feines que més creixeran

  • A la regió metropolitana de Barcelona es crearan 133.000 llocs nous de feina fins el 2020, segons un estudi del Pacte Industrial.
  • Xifra en 725.000 les contractacions per cobrir  jubilacions en tots els sectors.
  • La formació, especialment la de grau mig, serà clau per trobar feina.
Desenes de persones passegen pel centre comercial La Roca Village, que ja pot obrir els diumenges i que s'està ampliant i millorant els accesos.
Desenes de persones passegen pel centre comercial La Roca Village, que ja pot obrir els diumenges i que s'està ampliant i millorant els accesos.
ARXIU ACN
Desenes de persones passegen pel centre comercial La Roca Village, que ja pot obrir els diumenges i que s'està ampliant i millorant els accesos.

Guies turístics, cambrers, venedors... són alguns dels llocs de feina que es crearan a partir de l'any vinent, segons l'estudi Prospectiva de necessitats d'ocupació i formació a la regió  metropolitana de Barcelona (RMB), que xifra en 133.000 els llocs de feina nets que es crearan fins el 2020, principalment al sector serveis.

"És una misèria però cal tenir en compte que s'estan començant a substituir els jubilats, cosa que per la crisi no es feia fins ara", destaca a 20minutos Oriol Homs, director general de la Fundació CIREM i coordinador de l'estudi, que xifra en 725.000 les vacants per jubilació que es cobriran.

Pel que fa als contractes de reposició, Homs creu que hi haurà oportunitats en tots els sectors, fins i tot, en aquells on encara es destruirà ocupació, com l'agrícola. Pel que fa als nous llocs de feina, en crearan el turisme, la seguretat privada, el comerç i els serveis a la gent gran, doncs la població està envellint i té necessitats més enllà dels geriàtrics, apunta.

El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) hauria de parlar amb les empreses per saber quin perfil de treballadors busquen per cobrir les jubilacions futures i cercar i formar aturats per cobrir les seves necessitats. "El substitut, però, haurà de tenir més formació que el jubilat quan va començar, així que la formació és clau i els que no en tinguin no trobaran feina", afegeix.

Però no calen més universitaris sinó treballadors. "S'haurien de doblar els treballadors amb formació professional, que ara són el 23%, i reduir els que no tenen estudis, que són més del 30% i haurien de ser el 15", apunta Homs.

Aquest expert lamenta que no es donin facilitats econòmiques ni horàries ni d'adaptació curricular. A més, el coordinador gerent del Pacte Industrial de la RMB, Carles Rivera, lamenta que no tots els actors tenen "el mateix concepte" de formació professional i reclama més inversió en educació en totes les etapes.

L'atur encara pot pujar

Homs calcula que l'atur es reduirà fins al 15 o el 20%. La secretària de Socieconomia de CC OO, Cristina Faciabén, és més prudent perquè en augmentar les perspectives de trobar feina, persones que ja havien desistit en tornaran a buscar i això empitjorarà la taxa d'atur.

D'altra banda, els ciutadans ja no tenen tanta por de perdre la feina perquè ja no es destrueix tanta ocupació, i tornen a consumir tot i tenir menys poder adquisitiu.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento