1966: Jordi Sabater Pi

Com que els goril·les es mengen els fruits de les economies de plantació a les terres africanes del golf de Guinea, els pagesos guineans disparen a matar contra els goril·les.
Un dia d’octubre de 1966, el naturalista i zoòleg Jordi Sabater Pi, (Barcelona, 1922), que ha viscut 30 anys a l’Africa tropical dedicat a l’estudi dels primats, d’alguns aspectes de la Botànica i de les formes de vida de la població autòctona, en especial del grup dels fang, va veure com als braços d’un goril·la mort pels agricultors hi havia una cria, un goril·la molt petit, de pell i pèls completament blancs.Era un cas excepcional de goril·la albí. Sabater Pi el recollí i el feu arribar al zoo de la ciutat de Barcelona. En molt poc temps, Floquet de Neu, el nou estadant del Zoo, esdevingué un focus d’interès que depassà, de molt, el cercle dels visitants habituals dels parcs zoològics. L’objectiu de Sabater Pi, però, era científic: amb els anys va anar fent contribucions a l’etologia. La etologia és l’estudi del comportament dels animals (inclosa l’espècie humana), una disciplina científica, doncs, situada entre la psicologia, la biologia i l’ecologia.

Una descoberta de Sabater Pi ha estat la Termite Mound Digging Area,a la serra d’Okorobikó, a Guinea , on els ximpanzés construeixen uns punxons de fusta de 0,5 m de longitud i uns 10 mm de diàmetre per a foradar els termiters i menjar-se els tèrmits. Els ximpanzés fabriquen eines! Una certa «desmitificació de l’home», paral·lela i contemporània a la «desmitificació de la natura» de Ramon Margalef, i a les hipòtesis sobre l’origen de la vida a Mart de Joan Oró.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento