1891: Eusebi Güell i Bacigalupi

El 1891, obria les portes la Colònia Güell, localitzada al Baix Llobregat, al terme municipal de Santa Coloma de Cervelló.
Fou una iniciativa d’Eusebi Güell i Bacigalupi (Barcelona, 1846-1918) per a deslocalitzar la gran fàbrica de panes situada a Sants, que havia heretat del seu pare, Joan Güell i Ferrer. Eusebi Güell havia rebut una educació tècnica, però, també, humanística, d’alt nivell a França i a Anglaterra. La Colònia Güell permetia, com altres colònies, combinar el treball de fàbrica amb la feina als horts, i no posava barreres a la vida familiar i comunitària, ni a l’escolarització dels més menuts.D’altra banda, Eusebi Güell incorporà al disseny d’aquesta microciutat, alguns dels millors arquitectes del Modernisme català: Francesc Berenguer, Joan Rubió i Bellver, i sobretot, Antoni Gaudí, que, amb la cripta de l’església de la colònia, obrí el pas a l’arquitectura orgànica. De fet, Güell va dur a la seva colònia per a obrers i tècnics al mateix arquitecte -Gaudí- que havia triat per a construir, a partir de 1885, la seva residència particular al carrer Nou del Raval de Barcelona (que, el 1984, la Unesco va declarar Patrimoni de la Humanitat).

Uns anys més tard, Eusebi Güell va encarregar a Antoni Gaudí una nova micro-ciutat al nord del Pla de Barcelona. Se’n va dir, de seguida, Park Güell. La idea de fons era el model britànic de ciutat-jardí, una resposta a la densificació i l’atapeïment generat per la industrialització moderna. Güell va introduir, també, la fabricació de ciment artificial amb la creació d’Asland. La primera fàbrica, a la Pobla de Lillet, el 1901, dissenyada per Rafael Guastavino, l’home que, després, construiria 1000 voltes catalanes a Amèrica.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento