Llum verda a la llei per expropiar els pisos buits més de dos anys

El Parlament rebutja les esmenes de CiU i PP. El text serà aprovat definitivament abans de l’estiu i obligarà als propietaris.
El punt més conflictiu de la futura Llei del Dret a l’Habitatge, el de l’expropiació temporal de pisos buits, no canviarà. El Parlament va rebutjar ahir amb els vots del PSC, ERC, ICV-EUiA i Ciutadans les esmenes a la totalitat presentades per CiU i PP.El conseller d’Habitatge, Francesc Baltasar, però, no dóna per tancada la normativa i deixa la porta oberta a discutir amb l’oposició si el text final ha de fer referència a l’expropiació de pisos. «No hi ha cap punt inamovible», va declarar Baltasar.

«Pràcticament cap sector social ens ha expressat cap angoixa ni inquietud», va dir.

No més de sis anys

Segons figura a l’article 42 d’aquest projecte de llei, «un cop transcorreguts dos anys», es pot recórrer a l’«expropiació de l’usdefruit per llogar-lo a tercers» per un temps que «no podrà ser superior a sis anys».

Abans d’expropiar, l’Administració proposarà alternatives perquè el pis no continuï buit. Si s’hi arriba, el propietari rebrà una «indemnització», tenint en compte les despeses i obres necessàries.

La llei es preveu que pugui estar aprovada definitivament al Parlament abans de l’estiu. Ara s’obre el termini per poder presentar-hi esmenes parcials.

El projecte obliga als municipis de més de 3.000 habitants a destinar el 15% del sòl a la protecció oficial. Els pisos socials tindran aquesta qualificació entre 30 i 90 anys.

La Generalitat prepara també un decret per fixar el nombre màxim que hi pot haver per cada metre quadrat i per perseguir els sobreexplotadors «de mala fe».

Més control a l’obra pública

Un altre projecte de llei vol reforçar el control i la transparència en l’obra pública a Catalunya. Ahir se’n van iniciar els tràmits al Parlament. El projecte concreta tots els subjectes que participen en l’obra i les seves responsabilitats, obliga a la Generalitat a planificar totes les obres i els projectes que preveu dur a terme en un termini de quatre anys i a fer-ne una programació anual. També es farà una auditoria tècnica per als projectes de túnels en zones urbanes o amb una complexitat especial. Aquesta normativa prové d’una resolució arran de l’esfondrament al túnel del Carmel, per les obres d’allargament del metro, que precisament avui es reprenen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento