Vuit de cada deu atesos per la Creu Roja són a l'atur i el 16% cobren menys de 600 euros

  • La pobresa afecta cada vegada més les persones nascudes a Catalunya i de classe mitja.
  • Un estudi conclou que més del 43% dels majors de 45 anys atesos acumulen deutes.
  • El 69% rep ajudes de primera necessitat i el 16% no rep cap ajut econòmic.
La Doinita Topala és una de les persones sense feina i sense ingressos atesa per la Creu Roja. Demana feina "per sobreviure".
La Doinita Topala és una de les persones sense feina i sense ingressos atesa per la Creu Roja. Demana feina "per sobreviure".
Creu Roja
La Doinita Topala és una de les persones sense feina i sense ingressos atesa per la Creu Roja. Demana feina "per sobreviure".

Vuit de cada deu persones ateses per la Creu Roja estan a l'atur i, entre els que treballen, la meitat tenen uns ingressos mensuals que, com a màxim, arriben als 600 euros. La pobresa afecta cada vegada més a les persones nascudes a Catalunya i a la classe mitja, tot plegat agreujat per la manca de feia, sobre tot, per a les persones majors de 45 anys.

La Creu Roja ha analitzat al 6è estudi de l'Observatori de Vulnerabilitat "l'impacte de la crisi en les persones majors de 45 anys". Un cop enquestades 963 persones de 45 a 70 anys ateses per l'ONG, es conclou que més del 43% dels majors de 45 anys en situació vulnerable acumulen deutes.

Per a aquestes persones, la mitjana d'ingressos mensuals familiars ronda els 300 i 600 euros. Les despeses, en canvi, són majors i oscil·len els 500 i els 700 euros.

Més del 83% dels enquestats estan a l'atur i el 16,4% restant, tenen feina. Ara bé, entre els qui treballen, fins a un 17% no tenen contracte laboral i, en cas de tenir-ne, el 64% és temporal.

Despeses per viure

Per a la major part dels atesos per la Creu Roja a Catalunya, han de dedicar entre 300 i 400 euros mensuals al pagament de l'habitatge (el 53% viu en lloguer) i entre 100 i 200 euros per pagar els subministraments.

El 69% rep ajudes de primera necessitat i gairebé el 43% rep un suport econòmic. Per contra, fins al 16% no té cap ajut.

Es confirma que la situació econòmica afecta la salut, i en la meitat dels casos això es concreta en transtorns de tipus emocional. Un 24% està en tractament per dolències de tipus físic. Només un 18% considera que no pateix cap tipus d'afectació.

"Jo vull una feina, sigui la que sigui. Netejant, cuidant nens, atenent persones grans... Simplement, la vull per sobreviure". Així s'explica Doinita Topala, una rumanesa de 49 anys que en fa sis que va arribar a Catalunya. Viu amb la seva parella, que tampoc té feina i intenten pagar els 200 euros del lloguer, quan poden, ja que no reben cap tipus de prestació. Aquest és un del miler de casos que reflexa aquesta enquesta de la Creu Roja.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento