El Govern vol recaptar tots els impostos i cedir-ne el 50%

Reclama una agència tributària pròpia consorciada amb l’espanyola i preveu avançar cap al concert econòmic en un horitzó de quinze anys
El tripartit va explicar ahir la seva proposta per al nou finançament. La idea de la Generalitat és que a través d’una agència tributària pròpia es recaptin tots els impostos –especials, de societats, IRPF i IVA– per cedir-ne la meitat, com a màxim, a l’Estat.
 
El document consensuat pel PSC, ERC i ICV, reclama que des de Catalunya es decideixi com, quan i quin dels impostos s’encareix.
 
- Quota de solidaritat. El Govern es planteja delimitar la partida que Catalunya posa a la caixa comuna espanyola per repartir entre les comunitats més pobres. Es vol que quedi lligada a l’evolució de l’economia catalana.
 
- Aportació econòmica. La transferència a les altres comunitats haurà de fixar-se tenint en compte les despeses que suporta Catalunya, a partir de variables com la població, el dèficit sanitari, els fluxes migratoris o els peatges.
 
- Compensacions. Es demanen compensacions per les deficiències dels anteriors sistemes de finançament.
 
- Concert econòmic. L’Agèn- cia Tributària catalana estarà consorciada o coordinada amb l’estatal i no es preveu un model com el que ja tenen Euskadi i Navarra fins d’aquí a quinze anys.
 
- Calendari. Es preveu que el sistema entri en vigor en un termini màxim de cinc anys i que cada quinze anys es pugui revisar.
 
- Exportable. La Generalitat diu que és un sistema exportable a totes les comunitats si fixen un esforç fiscal similar per als seus ciutadans que la que tenen els catalans.
 
Ball de xifresi resultats
 
El tripartit va evitar donar xifres sobre què significarà el nou sistema per a la caixa catalana, tot i que els tres consellers encarregats de presentar la proposta van deixar clar que dóna uns resultats beneficiosos per eixugar el deute històric. Qui sí es va atrevir a fer una primera estimació va ser l’economista de la UB i membre de la Comissió del Dèficit Fiscal, Ramon Tremosa. Catalunya ingressaria 6.000 milions d’euros més dels què rep amb l’actual sistema. Com a contrapartida va alertar del risc que l’Estat freni les transferències per compensar i mantenir les xifres d’ara.
 
 
Zapatero consens total
 
El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el ministre d’Economia, Pedro Solbes, van condicionar els canvis en els sistemes de finançament autonòmics a assolir un consens amb totes les comunitats. Més crític amb el tripartit va ser Manuel Chávez, també president del PSOE, que va advertir que Andalusia «no consentirà» que alguns territoris tinguin privilegis i d’altres, no.
 
Partit Popular inacceptable
 
El president del PP a Catalunya, Josep Piqué, va criticar que la proposta és un «pas enrere» i serà «inassumible» per a l’Estat, «independentment del seu color polític». Per al gallec Manuel Fraga, el pla va contra el principi de solidaritat interterritorial, mentre que la madrilenya Esperanza Aguirre va apuntar que no consentirà un sistema «a la carta» per a Catalunya.
 
Artur Mas insuficient
 
El cap de l’oposició, Artur Mas, es va mostrar ahir disposat a negociar la proposta del Govern però va advertir a PSC, ERC i ICV que les posicions s’hauran de moure «a l’alça». CiU va criticar que el pla ajorni fins d’aquí a quinze anys l’equiparació del sistema amb el concert econòmic i va insistir que exigirà que l’agència tributària catalana sigui independent de l’espanyola.
 
Economia més equitatiu
 
Els sindicats majoritaris i empresaris van reaccionar bé amb la proposta perquè atorga més autogovern i autosuficiència fiscal. Per a UGT, els criteris són més «justos» per a Catalunya i estan d’acord amb el seu esforç fiscal. CC OO diu que la idea de tenir una agència tributària pròpia ajudarà a lluitar contra el frau. Des de la Cambra de Comerç es dóna un tracte més equitatiu al país.
 
«És una proposta ambiciosa però no demanem la lluna. És un sistema d’inspiració federal i dins dels marges de la Constitució»
Antoni castells Conseller d’Economia
Mostrar comentarios

Códigos Descuento