Nou de cada deu comunitats de veïns de les comarques gironines arrosseguen rebuts impagats

  • El deute global per les quotes impagades se situa al voltant dels 30 milions.
  • Els deutors són tan particulars com empreses promotores fallides.
  • En els casos més greus, no es pot pagar ni la llum ni la neteja de l'escala.
Entrada a un bloque de apartamentos en Girona.
Entrada a un bloque de apartamentos en Girona.
Xavier Pi / ACN
Entrada a un bloque de apartamentos en Girona.

Nou de cada deu comunitats de veïns de les comarques gironines arrosseguen rebuts impagats o tenen morosos al bloc. La crisi econòmica ha convertit en habitual un problema que abans era excepcional. La majoria d'edificis es troben amb un o dos veïns que tenen quotes endarrerides.

Des del Col·legi d'Administradors de Finques de Girona, Albert Romaguera assegura que avui dia pràcticament cap comunitat s'escapa de tenir morosos al bloc. De fet aquesta situació es dóna en el 90% dels edificis.

La majoria de comunitats, tanmateix, es troben amb només un o dos veïns que tenen rebuts endarrerits. Però també hi ha casos extrems -precisa Romaguera- en què la meitat dels pisos o més no paguen.

Depenent de la quantitat de morosos que hi hagi al bloc, els problemes seran uns o altres. D'entrada, això ja comporta dificultats per poder tirar endavant reformes i millores. Però a mesura que la caixa es vagi quedant buida, s'abandonen serveis com la neteja de l'escala, el manteniment de l'ascensor o -fins i tot- no es pot ni arribar a pagar la factura de llum.

Anar als jutjats

Quan els administradors es troben amb veïns que no paguen, d'entrada s'intenta arribar-hi a acords per poder fraccionar o posposar el deute. Però aquesta situació no es pot allargar sine die, perquè si arriben a passar dos anys, les quotes endarrerides ja no es poden reclamar. "Per tant, la tolerància no es pot dilatar i arribarà un moment en què caldrà anar als jutjats", explica Romaguera.

Els particulars, però, no són els únics que deixen de pagar quotes. A ells, també s'hi han sumat aquells promotors que han fet aigües i que han deixat edificis a mig vendre.

Es calcula que arreu de la demarcació els impagats a comunitats sumen ja 30 milions d'euros. La xifra és elevada si es posa en relació amb l'import mitjà de les quotes trimestrals que els propietaris han de satisfer.

Arreu de Catalunya, l'import global d'aquest tipus de deutes es xifra en uns 250 milions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento