La directora d'Avismón: "La soledat és la pitjor malaltia"

  • L'entitat i guàrdies urbans d'època faran una campanya divendres a Barcelona.
  • Busquen aliments, però també voluntaris per fer acompanyament emocional i aportacions econòmiques.
  • Avismón atén a 300 persones d'edat avançada durant tot l'any.
  • L'entitat ha rebut ara les ajudes públiques de 2012 i no cobrat res d'enguany.
Un agents de la Guàrdia Urbana vestit d'època a una cruïlla de la Rambla de Catalunya, on Avismón recollia aliments per a les persones grans que atén.
Un agents de la Guàrdia Urbana vestit d'època a una cruïlla de la Rambla de Catalunya, on Avismón recollia aliments per a les persones grans que atén.
ACN
Un agents de la Guàrdia Urbana vestit d'època a una cruïlla de la Rambla de Catalunya, on Avismón recollia aliments per a les persones grans que atén.

La cruïlla de la rambla de Catalunya i el carrer Còrsega de Barcelona tornarà a tenir aquest divendres un agent de la Guàrdia Urbana de mitjans del segle XX. El seu objectiu no serà regular el trànsit sinó recollir aliments per a les 300 persones grans que atén Avismón-Catalunya. La iniciativa va néixer fa 18 anys i es basa en la tradició de dur torrons, cava i, fins i tot, animals vius com conills i gallines, als urbans que regulaven el trànsit.

Agents de la Guàrdia Urbana vestits d'època s'hi passaran tot el matí i Avismón hi tindrà un estand fins a les sis de la tarda, per bé que es pot dur menjar a la seva seu (a Sants) durant tot l'any, doncs cada mes reparteix mig centenar de lots entre els avis més necessitats. També fan aportacions entitats privades, com l'Auditori o la clínica Eugin, i una cinquantena d'escoles on la policia ha impartit educació viària. La directora de l'entitat, Magdalena Blasco, recorda a 20minutos que no només és important el menjar.

Quins aliments demanen?

Menjar de llarga durada com llegums cuites, conserves, brou... perquè la gent gran no acostuma a cuinar pel risc que suposa, els reflexos no són els mateixos, i pel seu cost. També demanem torrons i neules perquè la majoria estaran sols el dia de Nadal.

Per això faran un dinar de Nadal.

Sí. Serà el dia 19. Fem altres festes, com la castanyada, el dinar de primavera o la festa major... Però la més esperada és el dinar de Nadal. És molt important que les persones grans no es quedin aïllades perquè la soledat és la pitjor malaltia.

De fet, fan acompanyament emocional.

Exacte. Tenim més de 300 voluntaris, la majoria són dones però també hi ha homes i molts són prejubilats amb un bon estat de salut, és clar que alguns es fan grans perquè ja fa deu anys que col·laboren amb nosaltres. Ah, i també n'hi ha de joves. Els voluntaris visiten les persones que atenem, els acompanyen al metge... i fan més suportable la situació. A més, reben cursos de formació per atendre'ls i també per saber dir que no, perquè no ho poden fer tot.

A quantes persones atenen?

A 300 i moltes pateixen la crisi des de fa anys. El 90% són dones solteres que cobren el SOVI o, vídues que van deixar de treballar i cobren la meitat de la  pensió. I ara els fills no les poden ajudar perquè s'han quedat a l'atur. També ens arriba molta gent derivada dels serveis socials, que no donen l'abast.

Així doncs, no demanen només menjar de llarga durada.

No, no. També necessitem recursos econòmics perquè hem de pagar els serveis que oferim, com la distribució dels lots i la neteja —que fan empreses de reinserció—, les reparacions a la llar, els podòlegs o els taxis, perquè molts són dependents. I el dinar de Nadal també costa diners, però és la festa més esperada per tots.

També reben ajuda pública.

Sí, però fa pocs dies vam cobrar els diners del 2012 i encara no hem vist ni cinc d'enguany. Per això necessitem ajuda privada per pagar els serveis que oferim i donem la possibilitat d'apadrinar persones grans per deu euros al mes. Però qualsevol ajuda és benvinguda perquè molts granets de sorra fan la platja. Els interessats es poden informar a la web i al telèfon 933 325 858.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento