Màxim de 3 mesos per un diagnòstic i 6 per operar-se

  • El Consell Català de la Salut aprova avui instaurar un circuit de garantia per evitar esperes d’un any.
  • Afectarà patologies com els dolors d’esquena.

El Consell Català de la Salut aprovarà avui la reducció a tres mesos del temps que cal esperar fins que una patologia és diagnosticada i sis mesos fins que s’opera.

La millora evitarà que un pacient esperi un any a saber què li passa, per exemple, quan nota problemes de columna, i es refereix a totes les patologies no greus (les 14 urgents ja tenen ara un pla específic contra les llargues esperes).

Aquest circuit garantit de tres mesos d’espera màxima per tenir un diagnòstic permetrà saber quina és la llista d’espera real a Catalunya per a patologies no greus (actualment, més de 50.000 catalans esperen una operació en les considerades urgents). Per tant, fins que no s’apliqui no se sabrà a quants catalans beneficiarà, segons van especificar ahir els cinc hospitals de referència a Barcelona i el Col·legi de Metges.

Consell consultiu

El Consell Català de la Salut és consultiu, però la consellera, Marina Geli, va donar ahir per fet a 20 minutos que la mesura tirarà endavant de forma gradual (fins al 2010). Un cop passi avui el tràmit del Consell, el circuit diagnòstic serà aprovat pel Govern i es posarà en marxa.

La consellera Geli va posar un exemple de la millora: "Ara el metge de capçalera diu que potser tinc una cataracta. Potser ara trigo un any, si no és un cas no incapacitant, fins que em visiti l’oftalmòleg. I, des que em visita fins que m’opero ja es triga com a molt sis mesos. El problema el tenim aquí", explica Geli.

Contra els col·lapses

Segons Geli, amb les patologies normals, que no revesteixen pressa, es produeixen «col·lapses». Els 14 procediments que ja tenen temps de garantia són cataractes, varices, hèrnies, colecistectomies, artroscòpies, artroscòpies, pròstata, canals carpianes, amígdales, circumcisions, pròtesis de maluc, histerectomies, galindons, quists i pròtesis de genoll. Amb el nou circuit, s’assolirà el 100%, entre d’altres, per a l’esquena.

Fer que el temps d’espera per un diagnòstic sigui d’un mes és «impossible», segons Geli. Per això, s’ha fixat en tres mesos, com a Canadà, Suècia o el Regne Unit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento