Barcelona crea una targeta moneder per a què persones sense recursos comprin menjar

  • Alguns establiments aplicaran un descompte del 3% als usuaris.
  • La Targeta Barcelona Solidària busca "dignificar el rebre ajuts".
  • La concedirà l'Ajuntament i algunes entitats com Càritas i Creu Roja.
Dos homes al nou local del Banc dels Aliments de Vic.
Dos homes al nou local del Banc dels Aliments de Vic.
ACN
Dos homes al nou local del Banc dels Aliments de Vic.

L'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa una targeta moneder, on es fan efectius els ajuts econòmics destinats a l'alimentació, que permetrà a persones sense recursos comprar aliments a mercats, supermercats i petits establiments, alguns dels quals aplicaran un descompte mínim del 3% als usuaris de la targeta a partir del 15 de desembre.

La targeta l'atorguen des del juliol els serveis socials municipals, que ja n'han activat 392 de les mil disponibles (se'n dispensaran 4.000 més), i a partir d'ara també ho faran Càritas Diocesana de Barcelona, Creu Roja, Sant Joan de Déu i l'Obra Social La Caixa (CaixaBanc assumeix el cost de les targetes). Cada entitat gestionarà els seus fons però comparteixen criteris d'adjudicació de la targeta moneder.

La Targeta Barcelona Solidària és una iniciativa que busca "dignificar el rebre ajuts" i preservar l'anonimat dels beneficiaris, així com garantir les necessitats alimentàries de les persones més vulnerables, un objectiu que s'ha convertit en una "obsessió" per a l'alcalde, Xavier Trias.

Tant el consistori com les entitats han volgut deixar clar que aquesta targeta no substituirà les ajudes en forma d'aliments sinó les ajudes econòmiques per comprar-ne (podran comprar fruita i verdura fresca, per exemple, però també bolquers). L'Ajuntament, per exemple, espera substituir els ajuts d'inclusió d'alimentació que atorga per targetes.

L'any passat, va concedir 2.923 ajuts per un valor de 263.442 euros. Fins el 31 d'octubre, ja n'havia atorgat 3.306 per un valor de 493.59 euros, un 87% més que en tot el 2012. És per això que la tinent d'alcalde de Qualitat de Vida, Maite Fandos, creu que en acabar l'any s'hauran doblat les ajudes. Càritas, per la seva banda, preveu destinar 180.000 euros a ajudar unes 400 famílies.

La targeta es pot utilitzar a tots els establiments que disposin d'una Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques (CNAE) d'alimentació i no només als adherits a la iniciativa, com l'Associació Catalana de Supermercats i Distribuïdors CAT-DIS (que inclou cadenes com Condis i Caprabo), l'Associació de Mercats de Catalunya o Pimec Comerç. En els seus establiments, s'aplicarà un descompte mínim del 3% als usuaris.

La targeta té una caducitat d'un any, és reutilitzable, no té comissions, no permet fer reintegraments en efectiu, admet recàrregues de fins a 500 euros i s'activa en tres dies des de la petició del treballador social. Es farà un seguiment per comprovar que les ajudes es gasten correctament. "De picaresca n'hi ha tots els col·lectius però la majoria l'utilitzaran correctament", ha afirmar el director de Càritas, Jordi Roglà.

En la seva opinió, la targeta és un pas més en la preservació de la dignitat dels beneficiaris després de la inauguració del supermercat social de Nou Barris. En aquest espai, les persones que reben ajuda alimentària tenen uns punts que poden bescanviar pels aliments que necessiten i hi acudeixen després de concertar una cita, evitant les cues al carrer. Probablement, se n'obriran quatre o cinc en altres punts de la ciutat.

Per a Roglà cal atacar la causa directa de la pobresa i no només pal·liar-ne els efectes. Per això, ha demanat a l'alcalde la creació d'una targeta solidària per a la ocupabilitat, per tal d'ajudar als aturats de llarga durada a reinserir-se al mercat laboral a través de pràctiques en empreses. Càritas posarà en marxa d'aquí uns dies un servei per aturats de llarga durada al que ja s'han inscrit 200 persones.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento