Impuls als adolescents per trobar feina o per acabar els estudis

  • 225 joves s'han beneficiat dels Programes de Qualificació Professional Inicial.
  • L'Ajuntament va impulsar un total de 36 cursos professionalitzadors.
  • El projecte està vinculat a la iniciativa municipal del Pla 16-19 anys.
Una escola.
Una escola.
ARXIU
Una escola.

Un total de 225 joves han trobat feina o han tornat a estudiar mitjançant els Programes de Qualificació Professional Inicial engegats per l'Ajuntament de Barcelona. Aquests cursos professionalitzadors, un total de 36, els va impulsar el consistori el passat curs 2012-2013.

Va oferir 602 places i s'hi van matricular 576 nois i noies, el 95,7% de l'ocupació total. Van acabar les classes 440 persones (el 76,4% dels  matriculats) i van aprovar amb nota suficient per a reincorporar-se als estudis reglats o bé per accedir al mercat de treball un total de 225 nois i noies, el 51,13% del total de l'alumnat.

Aquest programa està vinculat a la iniciativa municipal del Pla 16-19 anys: Programa de recuperació acadèmica de l'alumnat de 16 a 19 anys per promoure la seva qualificació i inserció laboral, presentat el mes d'octubre del 2012 com a mesura de govern per al present mandat.  Amb aquesta proposta, s'ofereix als nois i noies la possibilitat de rebre una formació bàsica tècnica-professional que permeti la seva reincorporació al sistema educatiu reglat o bé la seva introducció en el mercat laboral.

Reduir el fracàs escolar a la ciutat

El Pla 16-19 té com a objectiu primordial reduir el fracàs escolar a la ciutat, així com l'abandonament escolar prematur. L'Ajuntament ofereix noves places durant el present curs 2013-2014 dins dels Programes de Qualificació Professional Inicial que estan finançats amb fons municipals i que es portaran a terme en un total de 22 centres educatius privats i en entitats socials. Hi hauran un total de 28 cursos de 10 àmbits professionals diferenciats.

També s'impartiran a tres instituts públics de la ciutat un total de sis cursos de cinc àmbits professionals. El regidor d'Educació, Gerard Ardanuy, ha mostrat la seva satisfacció pels resultats d'aquests programes i ha destacat que «a més de la recuperació pel sistema educatiu d'aquests joves, hem aconseguit la inserció laboral del 10% dels participants». Ardanuy ha afegit que «aquests cursos tenen una eficàcia alta perquè tots els euros invertits tenen un gran impacte social i retorn».

Programes de Qualificació Professional

Els programes de qualificació professional inicial (PQPI) estan especialment adreçats als nois i noies que finalitzen l'etapa de l'ensenyament secundari obligatori sense haver obtingut el títol de graduat en educació secundària obligatòria (ESO). Per a poder formar part del projecte, els candidats  han de tenir 16 anys o complir-los abans del 31 de desembre de l'any d'inici del programa.

La finalitat és proporcionar una formació bàsica i professional a aquest alumnat. Un cop superada la prova d'accés, s'espera que puguin seguir una formació professional específica de grau mitjà. O bé fer una formació complementària per tal d'obtenir el títol de graduat en ESO.

L'objectiu dels programes de qualificació professional inicial és que tots aquests alumnes aconsegueixin competències professionals d'una qualificació de nivell 1 dins l'estructura actual del Catàleg nacional de qualificacions professionals i de la formació professional i que tinguin la possibilitat d'una inserció sociolaboral.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento