La Rambla es blindarà a les festes multitudinàries

  • Amb un sistema similar al de Cap d’Any a la plaça Catalunya.
  • Els veïns fan cada dia cinc trucades a la policia per alertar d’actes vandàlics al carrer.
  • El nombre d'avisos per vandalisme s'ha reduït un 50%.
L'ajuntament vol blindar les Rambles per evitar els aldarulls que es produeixen durant les celebracions del Barça.
L'ajuntament vol blindar les Rambles per evitar els aldarulls que es produeixen durant les celebracions del Barça.
ARCHIVO
L'ajuntament vol blindar les Rambles per evitar els aldarulls que es produeixen durant les celebracions del Barça.

La comissió municipal que analitza el fenomen del vandalisme a Barcelona es va reunir ahir per segona vegada.

Integrada per tots els agents que incideixen en aquest àmbit de la ciutat (comerciants, forces policials, veïns), segons l’alcalde, Jordi Hereu, es proposa que actes "multitudinaris esporàdics i previsibles", com les celebracions esportives a la Rambla de Canaletes, "es facin gestionant l’espai prèviament".

Això vol dir blindar els accessos a la Rambla de Canaletes, que, segons els experts, evitaria aldarulls com els que es van produir el 18 de maig quan el Barça va guanyar la Copa d’Europa. Uns aldarulls que van generar actes vandàlics amb un cost de 600.000 euros pels comerços.

Baixen els actes vandàlics

"Ens preocupa més el vandalisme qüotidià", admetia Hereu, tot i destacar la disminució de trucades per casos de vandalisme. "Els ciutadans s’han queixat un 46% menys el 2006", pero els cossos de seguretat encara segueixen rebent cinc trucades al dia.

La comissió coincideix a admetre que s’han d’implantar dispositius de contenció en aquesta mena d’actes massius. "Com es fa per Cap d’Any amb la plaça de Catalunya" exemplificava ahir el regidor de Seguretat, Ferran Julián.

La festa a Can Barça

Gestionar l’espai públic i adaptar-lo a les celebracions multitudinàries torna a ser una assignatura pendent.

Julián proposa que una celebració esportiva del Barça "es podria traslladar als entorns del Camp Nou".

L’Ajuntament també advocarà per reformar els processos judicials per permetre agilitar els judicis, per tant, les condemnes i indemnitzacions als afectats, actuant com a part implicada en la instrucció judicial i aportant dades sobre els danys.

Dos milions per bretolades

L’Ajuntament es gasta una mitjana de dos milions d’euros per reparar el mobiliari urbà malmès per actes vandàlics i bretolades.

L’any 2005 van ser 1.819.000 euros, una xifra que s’ha vist incrementada l’any 2006.

D’aquest pressupost final es desprèn que 894.000 euros van anar destinats a reparar elements de l’enllumenat; 217.000 euros van ser per canviar o arranjar les baranes, bancs i fitons, objectius d’actes vandàlics comesos amb vehicles. Només en papereres trencades Barcelona va haver de dedicar 190.000 euros. Capítol a part mereixen els grafiters, dels que cada any se’n detenen uns 300 en plena acció.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento