La reforma d'edificis es retarda per la crisi i la morositat a les comunitats de veïns

  • Un 10% dels immobles de Catalunya presenten alguna patologia.
  • 73.692 estan en estat deficient i necessiten rehabilitació urgent.
  • La campanya 'Barcelona posa't guapa' només va arreglar 251 blocs al 2012.
  • L'any 2008, la mateixa campanya va reformar 1.209 edificis a la ciutat.
Un andamio ante la fachada de una vivienda unifamiliar.
Un andamio ante la fachada de una vivienda unifamiliar.
Un andamio ante la fachada de una vivienda unifamiliar.

La morositat a les comunitats de veïns està frenant l'aplicació de la ITV dels edificis, tot i que un 10% d­els immobles de Catalunya -més de 100.000- tenen alguna patologia: 10.412 estan en estat ruinós; 17.330, en mal estat i altres 73.692, en estat deficient, que exigeix una rehabilitació urgent de la finca, segons les dades proporcionades per l'Associació Nacional d'Empreses de Rehabilitació i Reforma, que considera que aquestes dades  deixen palesa la realitat de moltes comunitats de veïns, collades per la crisi, la morositat i les exigències en matèria normativa d'Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE).

Altres xifres d'urbanisme i obra pública de l'Institut del Paisatge Urbà corroboren que a Barcelona les restauracions íntegres de façanes dins de la campanya Barcelona posa't guapa han passat de les 1.209 de l'any 2008 a només 251 del 2012, és a dir, cinc cops menys.

A tots els districtes

La davallada es notòria a tots els districtes de la ciutat, sobretot, a Horta-Guinardó (on es van passar de 132 actuacions el 2008 a només set l'any passat). L'Agència Catalana d'Inspecció Tècnica d'Edificis (ACITE) reconeix al seu web que la «polèmica» envolta les inspeccions tècniques d'edificis obligatòries, tot i que l'Ajuntament de Barcelona va informar el 2012 que sufragaria el «85% de l'import dels informes» per tal d'augmentar la seguretat de la població i la imatge de la ciutat, malgrat les butxaques escurades de moltes finques.

Els veïns obligats a realitzar la ITE i que no la facin són sancionats amb multes d'entre 1.000 i 6.000 euros, així com obligats a fer-se càrrec dels costos d'inspecció.  També se'ls retira el dret a sol·licitar un ajut per a l'esmentada inspecció.

Edificis d'abans del segle XX no revisats

El 2012, el consistori barceloní va imposar als propietaris de 72 finques de Ciutat Vella la seva rehabilitació obligada per viure en immobles catalogats com a «molt deficients». Al voltant d'un 70% de les ITE que es porten a terme a Espanya acaben amb un informe negatiu.

Alguns edificis d'abans del segle XX, sobretot a l'Eixample i a Ciutat Vella, no havien passat cap revisió i presentaven problemes d'higiene, goteres i humitats. L'augment de la morositat per la crisi està incrementant els retards en les rehabilitacions marcades per la ITE.

El 2011 va entrar en vigor a Catalunya el decret de les Inspeccions Tècniques dels Edificis (ITE), una revisió obligatòria que han de passar tots els edificis d'habitatges de més de 45 anys d'antiguitat. Les inspeccions les realitza un tècnic (aparellador, arquitecte tècnic o enginyer d'edificació) i si l'edifici és apte, obté un certificat emès per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya de 10 anys de validesa. Passat aquest temps, cal renovar-ho.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento