Uns 300.000 catalans rebran aliments bàsics gràcies al pla d'ajuda de la Unió Europea

  • Catalunya rebrà el 14% dels aliments que es repartiran a l'Estat perquè hi viuen el 18% de les persones que necessiten aquesta ajuda.
  • La Generalitat considera insuficient aquest percentatge.
  • Espanya rebrà el 17% dels 500 milions amb què es financi el pla.
  • Permet distribuir aliments bàsics entre els més necessitats i reduir els excedents.
El magatzem del Banc del Aliments de Barcelona, mig buit abans de començar la campanya d'estiu.
El magatzem del Banc del Aliments de Barcelona, mig buit abans de començar la campanya d'estiu.
ACN
El magatzem del Banc del Aliments de Barcelona, mig buit abans de començar la campanya d'estiu.

El Pla d'ajuda alimentària a les persones més necessitades de la Unió Europea beneficiarà uns 300.000 ciutadans a Catalunya, que rebrà el 14% dels aliments repartits a l'Estat. El Pla té una assignació pressupostària de 500 milions d'euros per a tota la UE, dels quals un 17% s'utilitzaran a l'Estat. A Catalunya, els aliments es distribuiran a 1.000 entitats, unes 300 de consum i 700 de repartiment.

Aquest Pla s'emmarca dins de les mesures de regulació del mercat de productes agroalimentàries de la Política Agrària Comuna (PAC). L'objectiu és posar a disposició de les persones necessitades de manera gratuïta aliments bàsics de qualitat i utilitzar els excedents de certs productes agraris en poder dels organismes públics d'intervenció de la Unió Europea. Si, temporalment, no hi ha disponibles determinats productes a les existències d'intervenció, s'assigna una quantitat econòmica per a la compra dels aliments en el mercat.

La primera fase del pla d'aquest any es va iniciar el 17 de juny amb la distribució d'arròs blanc, llenties, farina, llet UHT, formatge parafinat, oli d'oliva, pasta alimentària, cereals infantils i fruita en conserva sense sucre afegit. El segon lliurament va començar el 29 de juliol i finalitzarà el 9 d'agost, i inclourà també galetes, menjar preparat per a nadons i infants, cigrons i mongeta tendra (la distribució d'aquests aliments es farà durant el mes de setembre). Finalment, el mes de desembre hi haurà un tercer lliurament.

Ajudes insuficients

D'altra banda, el Departament ha traslladat en reiterades ocasions al Ministeri el seu desacord perquè la partida assignada a Catalunya, un 14% dels aliments, és insuficient, ja que es calcula que en territori català hi ha el 18% de les persones que requereixen aquesta ajuda.

També s'ha fet arribar al FEGA les demandes de les entitats caritatives representades en el grup liderat pel Departament de Fons UE de les Taules de Distribució Solidària d'Aliments, i, en especial, la necessitat d'incloure la llet de continuació entre els aliments a distribuir; i que es prioritzin els aliments susceptibles de consum directe ateses les dificultats de les persones necessitades d'accedir a elements que els permetin escalfar els aliments.

No obstant això, a partir de 2014, aquest Pla d'ajuda alimentària deixarà de finançar-se amb fons de la PAC i passarà a ser-ho a càrrec del Fons Social Europeu, cosa que implicarà certs canvis en el Pla.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento