Estudiar una carrera universitària a Catalunya és fins a un 291% més car que ara fa sis anys

  • L'Observatori del Sistema Universitari ha comparat el preu de 18 graus.
  • Les diplomatures i enginyeries tècniques són les que més s'han encarit.
  • Informació i Documentació ha experimentat una pujada del 290%.
  • El títol de mestre de Primària és un 167% més car i Treball Social, un 191%.
Una de las aulas de la Facultad de Biología de la Universidad de Barcelona
Una de las aulas de la Facultad de Biología de la Universidad de Barcelona
EFE
Una de las aulas de la Facultad de Biología de la Universidad de Barcelona

Estudiar una carrera universitària a Catalunya és un 69% i un 291% més car que fa sis anys. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi Preus universitaris 2013-2014 a Catalunya i anàlisi de l'evolució del preu total dels estudis, realitzat per l'Observatori del Sistema Universitari (OSU), el qual compara quant costaran 18 graus el curs 2013-2014 amb el preu que tenien el 2007-2008.

L'encariment més fort s'ha produït a les diplomatures i enginyeries tècniques, que han incrementat la durada amb el nou pla d'estudis. D'entre els graus analitzats, el que ha registrat un augment de preus més fort és Informació i documentació, que segons l'estudi ha incrementat el seu preu 290,9%.

Biologia és de les que menys s'encareix

Pel que fa als estudis tècnics, Enginyeria Tècnica Industrial (especialitat Mecànica) i l'Enginyeria tècnica en Informàtica quasi han triplicat el seu preu en 6 anys (176,5% i 184,7% d'increment, respectivament). Quant a les ciències humanes i socials, el títol de Mestre en educació primària ha incrementat el preu en un 167,7% i Treball social, un 191,8%.

Les titulacions que menys s'han encarit han estat les carreres que han reduït la seva durada, com ara Enginyeria informàtica, amb un increment del 69,3%. Per la seva part, Biologia no ha arribat a duplicar el seu preu, en encarir-se un 75%.

L'OSU atribueix aquest augment a l'increment continuat dels preus, aguditzat el curs passat, combinat amb el canvi dels plans d'estudi i de les successives modificacions del sistema de preus, tres en els últims sis anys.

Aquest estudi és el primer que aborda el preu del total de la carrera i té en compte no només el preu del crèdit, sinó també les taxes que fixen tant la Generalitat com les pròpies universitats i l'índex de repeticions mitjà de cada carrera a l'hora de fer el càlcul del preu total.

Els autors de l'estudi posen de manifest que l'increment dels preus coincideix amb un període en què s'han reduït els ingressos de les famílies i en el qual els increments de preus coincideixen amb la reducció del finançament públic de les universitats i de les retribucions dels seus treballadors.

Aquesta reducció del finançament públic, combinada al finançament privat per part de l'estudiant, representa un increment important de l'aportació d'aquest al cost dels estudis, posa de relleu l'OSU. Si l'informe Quant paga l'estudiant? situava per sobre del 20% la contribució de l'estudiant al finançament de la docència de les universitats públiques el curs 2011-12, ara l'Observatori del Sistema Uniersitari sospita que aquest percentatge podria estar per sobre del que estableix la llei. No obstant, aquesta xifra no es podrà calcular fins que no es conegui el finançament que destinarà el Govern a les universitats públiques el curs vinent.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento