El nou tripartit vol ser més discret i estar més unit que el de Maragall

Montilla demana als consellers diàleg i rigor. Carod espera que les dissidències no es traslladin dels partits al Govern. Artur Mas es reconeix «tocat» i critica el «perfil baix» del nou Executiu.
Els 14 consellers i el president Montilla, ahir, al Palau de la Generalitat, després de la presa de possessió. (Albert Olivé / EFE)
Els 14 consellers i el president Montilla, ahir, al Palau de la Generalitat, després de la presa de possessió. (Albert Olivé / EFE)
Els 14 consellers i el president Montilla, ahir, al Palau de la Generalitat, després de la presa de possessió. (Albert Olivé / EFE)
El nou tripartit es va conjurar ahir de nou per no repetir les errades de l’anterior Govern de Pasqual Maragall. Precisament, Josep Lluís Carod-Rovira (ERC), el líder del partit que va motivar la convocatòria avançada d’eleccions, va subratllar que el Govern treballarà unit. Les dissidències, «els colors, va dir, es deixen per als partits.Les prioritats del tripartit les va recordar el conseller d’Interior, Joan Saura: «Millora de l’estat del benestar, canvi de la productivitat amb un mercat laboral de major qualitat, modernització ecològica i desenvolupament de l’Estatut». Va augurar un canvi en un dels capítols més «deficitaris» del govern Maragall: les formes, que es vol que siguin més «discretes».

Diàleg i rigor

En un breu discurs posterior a la promesa dels 14 conselles, el president de la Generalitat, José Montilla, va demanar al seu equip «diàleg» i treball «rigorós i seriós» perquè «ningú no es quedi fora».

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va desitjar «bon treball» a Montilla, que  encapçalarà  ja aquest matí la primera reunió del nou Govern.

L’oposició no hi va estar present. Ahir, el president de CiU, Artur Mas, ja va carregar contra l’Executiu, avançant que l’oposició de la federació serà implacable i marcarà de prop la feina de Montilla.

Mas, que va admetre que la pèrdua de la presidència el va deixar «tocat», va lamentar que en el Govern «les dones no arriben ni al 25%» i va acusar Montilla de donar un «perfil baix» per evitar temes conflictius. Josep Piqué (PPC) veu en el tripartit «una revisió pura i dura» de l’anterior.

Traspàs als nous i adéu als ‘ex’

La presa de possessió dels 14 consellers, al saló Sant Jordi, va ser sòbria. De l’oposició només hi va anar Ciutadans. Carod i Saura van ser els primers, i Baltasar, l’últim. Cinc dels set consellers socialistes van conèixer la designació dilluns. Els altres dos, Ernest Maragall i Llena, ho van saber dimarts. Acte institucional primer, foto de família a continuació, copa de cava després i declaracions de Carod i Saura per últim. També era el dia del traspàs. Saura hereda de Tura una policia sense el seu cap, Joan Unió. Avui es reuneix amb els comandaments per frenar la desconfiança que s’hi ha generat. Montilla i Benach van dedicar una salutació especial als set consellers que no repeteixen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento