Mig miler de persones malviuen en naus industrials, barraques i pisos sobreocupats al Poblenou

  • Entitats, veïns i afectats surten al carrer per reclamar solucions.
  • En una nau del carrer Puigcerdà hi vivien 50 persones, ara en són 300.
  • Molts d'ells van ser desallotjats d'altres naus fa setmanes.
Desenes d'immigrants que malviuen en naus industrials del Poblenou transporten bidons d'aigua.
Desenes d'immigrants que malviuen en naus industrials del Poblenou transporten bidons d'aigua.
MIQUEL TAVERNA
Desenes d'immigrants que malviuen en naus industrials del Poblenou transporten bidons d'aigua.

«Les zones urbanes desafavorides, inclosos els assentaments humans espontanis i les persones sense llar, han de tenir accés a serveis de suministrament d'aigua en bon estat de conservació». Així ho recull l'article 16 del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals de Nacions Unides. Un dret que aquest diumenge van reivindicar veïns, entitats i allotjats en naus industrials del Poblenou en l'anomenada Festa de l'Aigua.

Prop de 300 persones malviuen en una nau industrial del carrer Puigcerdà, a Sant Martí, i no tenen cap punt d'aigua on abastir-se dins l'edifici. L'han d'anar a buscar amb galledes i bidons a les fonts públiques, amb «la incomiditat» que això suposa, tal com denuncien les entitats de l'Assemblea Solidària Contra els Desallotjaments.

Algunes de les persones que viuen a la fàbrica del carrer Puigcerdà ja fa set anys que s'hi estan. És casa seva. Si fa any i mig eren unes 50 persones les que hi convivien, en els darrers mesos s'ha arribat a les 300, segons inidicava Andreu. És per això que reclamen que el Pla d'Assentaments es materialitzi en solucions immediates.

Aquí és on viuen els desallotjats d'altres grans assentaments del Poblenou, com és el cas de la nau del carrer Badajoz. «S'hi ajunten africans, llatins, romanesos...» apuntava Manel Andreu, portaveu de la Xarxa de Suport als Assentaments. Segons els seus càlculs, a tot el barri hi ha unes 500 persones que viuen en barraques, naus industrials i pisos pastera.

L'Ajuntament, per la seva part, indica que els assentaments tenen fonts a l'abast i se'ls hi faciliten kits d'higiene personal i dutxes. «Legalment», però, no poden posar una presa d'aigua en una propietat privada i okupada.

El triple de desnonaments

Durant el darrer mes de gener, a Barcelona hi va haver una mitjana de 17 desnonaments al dia, quan anteriorment se'n registraven 6, el que suposa que s'ha triplicat la xifra de llançaments, segons les darreres dades del Govern fetes públiques diumenge pel grup municipal d'ICV-EUiA.

Al gener passat, 47 famílies van ser desnonades a Barcelona per l'impagament de quotes de la hipoteca i fins a 470 per no pagar el lloguer, segons les darreres dades disponibles.

El grup d'ICV-EUiA presentarà a la propera comissió de Seguretat un prec per tal que el Govern municipal acordi «la no participació de la Guàrdia Urbana en els desnonaments».

Els ecosocialistes van criticar ahir l'alcalde Trias per no haver portat a la pràctica l'acord assolit al Plenari «d'exigir» la suspensió dels desnonaments a les entitats financeres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento