Petits inversors reactiven la venda de pisos per al lloguer

  • S'ha detectat una punta de demanda des del tercer trimestre de 2012.
  • Volen habitatges d'entre 150.000 i 200.000 euros per arrendar-los a tercers.
  • Comença a haver-hi inversions estrangeres mentre els immobles del 'banc dolent' no acaben d'atraure.
Promoció de pisos en venda.
Promoció de pisos en venda.
CH. LIZARRALDE
Promoció de pisos en venda.

El mercat de la venda immobiliària s’està despertant. Encara que tímidament, els petits inversors, que volen col·locar els seus estalvis i treure’n benefici, opten per adquirir un habitatge a Barcelona i posar-lo al lloguer, aprofitant la demanda de llogaters. L’exempció de l’IVA del darrer trimestre del 2012 en obra nova va encendre la metxa, però les immobiliàries estan sorpreses perquè aquesta tendència continua tot i que la pressió fiscal puja.

Aquest «petit despertar», com l'anomena Jesús Torrent, membre de la Junta de Govern de Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, per ara només es dóna a Barcelona ciutat. A la resta del territori català, el mercat de la compra-venda està aturat des de fa mesos i anys, segons confirmen pesarosos els administradors i gestors consultats.

La demanda se centra ara en pisos que oscil·len els 150.000 i els 200.000 euros. Per tant, no es tracta de grans inversors, sinó de particulars que, atrets per la baixada dels preus, s'animen ara a posar els seus estalvis en el totxo i mirar de treure'n rendibilitat posant-lo al lloguer, que està en alça.

Exempcions

La baixada de l'IVA al 4% en obra nova fins al 31 de desembre de l'any passat va motivar una petita pujada de la demanda d'habitatges de compra. Una tendència que, segons confirmava a 20 minutos el director de l'Agència Residencial del Grup Forcadell, Joan Manel Canalejo, «es manté» de forma sorprenent, «tot i que esperàvem que baixés». Canalejo observa que el perfil del comprador és també el d'un consumidor que tenia pensat canviar-se de pis i aprofita la davallada de preus.

Dins d'aquest espectre hi ha també el de parelles que compren la seva primera residència. Tot i que en molts casos els joves opten pel lloguer, encara existeixen els compradors que demanen una hipoteca. La immobiliària Judith Strub apuntava que aquest fenomen ha vingut propiciat, d'una banda, per la davallada de preus i, de l'altra, per l'exempció de l'impost per increment patrimonial en cas de reinvertir en habitatge dos anys després d'haver venut la propietat.

Ara bé, són casos en què «han de disposar d'uns recursos propis», detallava Canalejo, que insisteix en què actuament «costa molt de trobar finançament». Així, el qui vol un préstec hipotecari ha d'estar disposat a aportar un mínim del 20%del cost de l'immoble, despeses de l'escriptura a banda.

Demanda estrangera

En un tercer lloc hi ha un altre tipus de comprador: la «demanda incipient» d'inversors estrangers, sobretot russos, segons detallava Canalejo. El Col·legi d'Administradors especifica que aquest tipus d'inversors, però, « compren molt barat, volen oportunitats». Així, per exemple, Torrent explicava que «busquen una rendibilitat del 7%».

Les zones preferides pels compradors, ja siguin locals o estrangers, i ja sigui com a primera residència o com a inversió, segueix sent tot un clàssic: el centre de Barcelona. L'Eixample i Gràcia són, doncs, els districtes on es concentra la demanda.

La incidència dels pisos de l'anomenat banc dolent en el mercat immobiliari encara està per veure, però l'oferta se centra en punts perifèrics i en pisos d'execucions hipotecàries, amb la qual cosa, ara com ara, no s'ha detectat una activació de la demanda.

L'afirmació que «els preus estan tocant fons» s'ha repetit periòdicament des del 2008, quan va començar a notar-se l'esclat de la bombolla immobiliària de forma clara i rotunda en la davallada de preus. Ara, però, experts consultats per 20 minutos insisteixen que realment els preus s'han ajustat i que els que estaven inflats han tornat a un marge raonable. Aquest és un dels motius pels quals la compra-venda s'està començant a animar, asseguren immobiliàries i gestors.

Ara bé, des del Grup Forcadell, Joan Manel Canalejo apuntava que «a nivell particular als propietaris els està costant molt d'acceptar» aquesta davallada de preus quan volen vendre el seu pis.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento