El preu dels pisos expulsa les famílies joves als afores

  • Sobretot marxen a Sants, Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris.
  • Barcelona ha perdut 240.000 veïns, però ha guanyat 115.000 llars en els darrers 30 anys.

L’alt preu dels habitatges ha expulsat les parelles sense fills, la majoria d’elles joves, als districtes de la perifèria de Barcelona.

Això, els que no han hagut de marxar a la primera corona de la capital o a la segona. Ho diu l’informe Evolució i tendències de les llars, les famílies i les persones a la ciutat de Barcelona, fet públic ahir per l’Ajuntament.

Nou Barris (22,2%, sobre totes les del districte), Horta-Guinardó (21,1%), Sant Martí (20,8%) i Sant Andreu (20,5%) són les zones amb més parelles sense fills.

A la «possibilitat de trobar-hi un millor preu» s’afegeix el factor demogràfic. Els esmentats són també els districtes on més immigració hi va haver als anys 60 i 70. Els fills d’aquells nouvinguts estan en edat de procrear.

Paradoxalment, el regidor de Benestar, Ricard Gomà, desmenteix que tots els joves vagin a viure a 20 quilòmetres de Barcelona: «No passa tant com pot semblar. De vegades reben ajut de la mateixa família i també estan arrelats al barri», motius que explicarien que Barcelona no expulsa tanta població.

Més llars i menys gent

Tot i això, la capital ha perdut 241.258 habitants des del 1970 però ha guanyat 115.697 llars. Si abans en una llar hi havia 3,65 persones, ara n’hi ha 2,53.

Les famílies amb parella i fills és encara el tipus de llar més comú (31%), però en un retrocés significatiu.

Les llars unipersonals s’han duplicat en 20 anys i ja són el 26% del total. Igual evolució han tingut les famílies amb un pare o una mare (per separació o viduïtat): un 9% del total. En canvi, les famílies amb avis, fills i néts s’han reduït a la meitat (8%).

Més varietat en les formes de vida

L’envelliment de la població és un dels trets més destacats en el canvi demogràfic de Barcelona, segons Gomà. Un 22% de la població té més de 65 anys. La natalitat ha repuntat fins a nivells dels 80, però és un 50% inferior a la dècada dels 60, quan naixien uns 30.000 nens cada any. La nupcialitat va en descens; fa anys que el matrimoni ha deixat de ser l’única via per viure en parella: un 32,8% dels naixements són fora del matrimoni. La immigració ha donat major diversitat encara a la tipologia de llars, per exemple, viure amb la família dividida en dos països.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento