1945: Una proposta de Comunitat Ibèrica, a París

La reflexió a l’entorn de la proposta de Comunitat Ibèrica, formulada a La Republique de Tolosa de Llenguadoc i publicada a París, el 1945, per l’enginyer hidràulic Joan Morgades i l’expresident de la República portuguesa José Domingues dos Santos, té una base històrica molt interessant.
Segons Morgades, l’Imperi espanyol dels Austries no funcionaria bé i aleshores «els Països Baixos, Portugal i Catalunya van prendre les armes per a alliberar-se». L’explicació del mal funcionament és la identificació entre Imperi i Monarquia. A partir de 1714, amb els Borbons, continuaria, car l’Imperi és «un monopoli etern, amb l’accés absolutament prohibit al poble, i permès només molt de tant en tant, i només amb negociacions penoses, a les joves burgesies basca i catalana».La «gran Revolució democràtica de 1931» posaria fi a aquest monopoli ‘etern’, però la insurrecció militar de 1936 fou per a tornar-hi. Segons Morgades, la Revolució democràtica fou defensada pels «liberals», «els anarquistes» i «el socialisme unificat» (que és «un moviment social jove, fruit espontani de la Catalunya en guerra ... que reuneix els comunistes i els socialistes democràtics»).

La proposta de Comunitat Ibèrica es basava, també, en el fet de que «el cotó, els olis minerals, les matèries primes que són necessàries per a la vida econòmica d’aquesta Comunitat i que manquen a la Península, es troben a Angola i a Moçambic». Al 1945, el model per a la Comunitat Ibèrica és «l’exemple de la Unió Soviètica i de la Commonwealth britànica».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento